Rumianek pospolity
Napar z rumianku działa łagodząco i gojąco na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy. Dzięki obecności związków śluzowych i innych substancji aktywnych, rumianek wykazuje właściwości przeciwzapalne, pomaga łagodzić objawy choroby wrzodowej, a także bóle brzucha spowodowanych stresem i niestrawnością. Ma działanie uspokajające, rozkurczowe i wiatropędne.
Fiołek trójbarwny
Fiołek trójbarwny, nazywany potocznie bratkiem, znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwtrądzikowych. Jednak napary i ekstrakty z fiołka wykorzystywane są także w przypadku zatruć i zaburzeń trawienia. Fiołek wykazuje działanie rozkurczowe i przeciwzapalnie, dzięki czemu wspiera sprawne trawienie.
Szałwia lekarska
Napar z szałwii lekarskiej wypity po posiłku ułatwia jego trawienne, zwiększając wydzielanie soków żołdowych i żółci. Wykazuje właściwości rozkurczowe, może pomóc w leczeniu niestrawności i wzdęć. Warto doprawiać nią ciężkostrawne potrawy.
Ze stosowania szałwii powinny zrezygnować: kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby przyjmujące leki oddziałujące na układ nerwowy. Ostrożność powinni zachować także chorzy na padaczkę i stosujący leki przeciwzakrzepowe.
Wiele ziół służących naszemu układowi trawienia znajdziemy we własnych ogródkach lub na okolicznych łąkach.