Miód akacjowy
Miód akacjowy ułatwia leczenie chorób układu pokarmowego, ponieważ korzystnie wpływa na regenerację błony śluzowej żołądka i wspomaga trawienie. Ma również pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu moczowego.
Miód koniczynowy
Miód koniczynowy działa moczopędnie, wykrztuśnie i przeciwzapalnie.
Miód manuka
Miód manuka to najzdrowszy miód na świecie. Powstaje z nektaru krzewów manuka, które rosną w Nowej Zelandii oraz w południowo-wschodniej Australii. Miód manuka obniża ciśnienie, usprawnia pracę układu krwionośnego, wpływając również na wytwarzanie nowych komórek krwi. Wspomaga też układ odpornościowy do walki z różnymi infekcjami bakteryjnymi. Stosuje się go podczas leczenia zapalenia dziąseł i chorób skórnych. Jego spożywanie zaleca się również przy problemach z trawieniem oraz układem moczowym.
Aby powstało 0,5 kg miodu o prozdrowotnej mocy, pszczoły muszą pokonać trasę równą dwóm okrążeniom Ziemi.