1/6
Badacze z SGGW zwracają uwagę, że przemysł spożywczy obecnie...
fot. unsplash.com/Little Plant

Badacze z SGGW zwracają uwagę, że przemysł spożywczy obecnie stoi przed szeregiem wyzwań związanych z konserwowaniem żywności. To dlatego, że zmieniają się trendy panujące na rynku. Dostępne produkty zawierają znaczne ilości chemicznych substancji konserwujących, których spożywanie nie jest obojętne dla ludzi.

2/6
Naukowcy podnoszą również to, że jako społeczeństwo...
fot. unsplash.com/Jessica Ruscello

Naukowcy podnoszą również to, że jako społeczeństwo konsumujemy zbyt dużo soli i cukru. W rezultacie coraz bardziej świadomi konsumenci poszukują żywności nisko przetworzonej z niewielkim dodatkiem lub bez dodatku substancji konserwujących. Coraz częściej poszukiwane są produkty, które na liście składników mają jak najmniej pozycji „E” lub nie mają ich wcale.

3/6
Unia Europejska w polityce regulującej zalecenia dotyczące...
fot. unsplash.com/Jessica Johnston

Unia Europejska w polityce regulującej zalecenia dotyczące produkcji żywności odchodzi od azotanów stosowanych w produkcji wyrobów mięsnych, wskazują badacze z SGGW. Eliminuje się też sól i poszukuje jej zastępników. Producenci żywności szukają więc rozwiązań, które pozwolą zapewnić bezpieczeństwo produktom i jednocześnie spełnią wymagania konsumentów.

4/6
Najchętniej wędzimy wędliny, sery, ryby. Taki sposób...
fot. unsplash.com/Alex Guillaume

Wędzenia - tradycyjna metoda konserwacji żywności

Najchętniej wędzimy wędliny, sery, ryby. Taki sposób konserwacji przedłuża trwałość jedzenia, jednocześnie nadaje mu charakterystyczny zapach, teksturę i smak.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Wybrano najlepsze wyspy świata. Która z nich zdeklasowała przeciwników?

Wybrano najlepsze wyspy świata. Która z nich zdeklasowała przeciwników?

Matura z angielskiego 9 maja 2024: arkusz CKE i odpowiedzi

Matura z angielskiego 9 maja 2024: arkusz CKE i odpowiedzi

Co było przyczyną pożaru rektoratu akademii w Gorzowie? Są cztery możliwości

Co było przyczyną pożaru rektoratu akademii w Gorzowie? Są cztery możliwości

Zobacz również

Szczypiorniści Stali zapowiadają „wietrzenie” składu. I walkę o honor do końca sezonu

Szczypiorniści Stali zapowiadają „wietrzenie” składu. I walkę o honor do końca sezonu

Matmy się nie bali, angielskiego też nie. W Elektroniku czekają na wyniki

Matmy się nie bali, angielskiego też nie. W Elektroniku czekają na wyniki