Unikaj owoców cytrusowych, gdy boli cię gardło i masz kaszel.
Owoce cytrusowe są zdrowe i zawierają sporo witaminy C (choć więcej ma jej np. czerwona papryka), więc z reguły wydają się być słusznym wyborem, gdy męczy nas kaszel i ból gardła, które często towarzyszą chorobie. Mają one jednak wysoki poziom kwasowości, a to może dodatkowo podrażniać gardło. Lepiej więc poszukać innych, łagodniejszych dla gardła źródeł witaminy C i elektrolitów.
Unikaj surowych warzyw, gdy boli cię gardło i masz kaszel.
Surowe warzywa mogą powodować dodatkowe podrażnienia gardła z uwagi na szorstką, postrzępioną konsystencję. Może być też trudniej je połykać. Lepiej wybierać miękkie warzywa (np. ogórek) lub po prostu spożywać je po ugotowaniu bądź zmiksowaniu.
Unikaj produktów mlecznych, gdy boli cię brzuch, masz nudności lub biegunkę.
Zawarta w nich laktoza jest rozkładana w żołądku przez enzym trawienny zwany laktazą. Brakuje go osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy. U osób, które na co dzień nie mają problemu z trawieniem laktozy, mogą one się jednak pojawić w przypadku zapalenia żołądka czy jelit, objawiającego się m.in. biegunką – z powodu stanu zapalnego błony śluzowej enzym laktazy może zostać czasowo wyczerpany. W efekcie dolegliwości takie jak biegunka, ból brzucha i wzdęcia mogą się nasilić po spożyciu produktów mlecznych.
Unikaj serów, gdy boli cię głowa, masz migrenę.
Kto od lat cierpi z powodu migren, ten wie, że należy unikać żółtego sera. Przede wszystkim lepiej pożegnać się z tymi długo dojrzewającymi, jak np. cheddar, emmentaler czy parmezan. Zawierają one duże ilości tyraminy, która u osób wrażliwych na ten związek chemiczny może powodować zwężenie naczyń krwionośnych, nadciśnienie, nadwrażliwość na zapachy i hałas oraz bóle głowy, a także nasilać te już istniejące. Tyramina znajduje się także m.in. w fermentowanych warzywach (kiszona kapusta czy ogórki) oraz w przejrzałych warzywach i owocach – zwłaszcza w awokado.