Szpinak na talerzu
Składniki:
* opakowanie szpinaku (mrożony, można oczywiście dać świeży)
* 200 g łososia wędzonego
* 1 szt. cammembert lub brie
* śmietana
* odrobina masła
* 3 ząbki czosnku
* 300 g makaronu (ja dałam penne)
* pieprz, sól, inne przyprawy wg gustu
Potrawę robimy na dwóch palnikach. Na jednym podsmażamy przez 5 min. drobno pokrojonego łososia (żeby zbielał i się trochę podsuszył), następnie ściągamy go do miseczki i smażymy szpinak. Gdy woda już odparuje, dodajemy łyżkę-dwie masła oraz zmiażdżony (pokrojony/starkowany, kwestia gustu) czosnek. Teraz czas na łososia, a chwilę potem pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Oba składniki lądują w szpinaku. Mieszamy, dodajemy odrobinę śmietany i doprawiamy.
Na drugim palniku równolegle gotujemy makaron. Może to być penne, mogą być świderki lub gniazdka.
Gdy już wszystko będzie gotowe, wykładamy na talerz makaron, a na niego szpinakową masę. Całość mieszamy i pałaszujemy.
Autor: Vira/mmgorzow.pl
PS. Masa szpinakowa jest doskonała również potem, na zimno - jako smarowidło do kanapek.
Zapiekane brokuły z serem
Składniki :
*Brokuły - ok. 0,5 kg
*Ciasto francuskie 1 opakowanie
*2 jajka
*2 serki topione, mogą być różne smaki, może być pleśniowy, ja używam serek topiony z szynką
*ser żółty – również można użyć różnych serów, to co nam zostało w lodówce.
*wegeta, pieprz, sól.
Sos:
*3-6 ząbków czosnku, zależy kto jaki lubi.
*majonez 3 łyżki
*mały jogurt naturalny
*koper – świeży lub mrożony, dużo !
*pieprz, sól
Brokuły blanszujemy w osolonej wodzie. Ucieramy żółty ser na grubej tarce, następnie dodajemy serki topione, wegetę, 2 jajka, sól, pieprz i wyrabiamy z tego masę(foto). Masę „dzielimy” na pół.
Naczynie żaroodporne wykładamy ciastem francuskim, na jego spód wykładamy połowę masy serowej, na nią układamy brokuły, które z góry przykrywamy drugą połową masy serowej(foto).
Następnie całość zawijamy szczelnie ciastem francuskim(foto).
I tak przygotowane brokuły są gotowe do zapiekania. Pieczemy ok. 1 godz w temperaturze 170 stopni
Po upływie ok. 40 min. kontrolujemy proces pieczenia by potrawa nie przypiekła się za bardzo np., z góry można przykryć pod koniec pieczenia, folią aluminiową. Wszystko zależy od piekarnika.
Sos :
Mieszamy składniki i gotowe
Autor: aski/mmzielonagora.pl
Zapiekanka
Porcja dla 4 osób:
* 30 dag makaronu spaghetti
* 20 dag pieczarek
* 4 łyżki masła
* sól
* pieprz
* np.reszta kotletów mielonych z obiadu lub 50 dag mięsa mielonego
*1 duża cebula
*1 łyżka mąki
* 1 szklanka bulionu
* 2 jajka
* 1/2 szklanki śmietany
* starty ser żółty ok.3 łyżek
Makaron gotujemy na półtwardo.Pieczarki tniemy na plasterki,smażymy na maśle,przyprawiamy.Kotlety kroimy na pół w poprzek a jeśli dajemy mięso mielone to je najpierw smażymy na patelni i doprawiamy .Szklimy posiekaną cebulę na patelni,mieszamy z maką. Rozprowadzamy bulionem,gotujemy,aż zgęstnieje.Dodajemy roztrzepane ze śmietaną jajka,przyprawiamy do smaku..W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy połowę makaronu,polewamy połową sosu,na nim połówki kotletów lub mięsa mielonego,znów polewamy resztą sosu,przykrywamy reszta makaronu.Posypujemy startym żółtym serem i zapiekać ok.30 min.w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.
Autor: Danuta Rozmys
Krem z warzyw
Składniki:
* 3 średnie marchewki
* 1 pietruszka
* ½ średniej wielkości pora
* 2 duże ziemniaki
* 1 cebula
* ½ opakowania mrożonego kalafiora i brokułów
- sól
* pieprz
* świeża kolendra
* 2 łyżki śmietany 18 %
* 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. W garnku o poj. ok. 3 litrów zagotowuję wodę i dodaję do niej obrane wcześniej i pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę, por, ziemniaki. Po ok. 10 min dodaję brokuły i kalafiora. Całość warzyw gotuję do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaję usmażoną wcześniej cebulę oraz garść świeżej kolendry. Całość miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną zupę nalewamy do miski i dodajemy 2 łyżki śmietany.
Autor: AleksandraM./mmzielonagora.pl