5/95
W niedzielę (4 października) w Muzeum Etnograficznym w...
fot. fot. Paweł Wańczko

W niedzielę (4 października) w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze Ochli odbyła się impreza pod hasłem "Wokół mąki i chleba - ludowe tradycje dożynkowe". Atrakcji nie brakowało.

Podczas imprezy odbyło się m.in. grzybobranie. Ponadto wśród licznych atrakcji uczestnicy mogli podziwiać m.in.: wspaniałą paradę ciągników, uczestniczyć w rozmaitych warsztatach (folklorystycznych, garncarskich, zielarskich, kaligrafii, wyrobu świec, parzenia kawy z żołędzi) oraz pokazach m.in. wyrobu masła, przygotowania mieszanek chlebowych, tradycyjnego przemiału zboża w młynie wodnym, wypieku chleba, wyrobu podpłomyków na dawnej kuchni, wypieku racuchów, parowania ziemniaków, przygotowania potrawy na kuchni polowej, sklejania uli i zbijania ramek, czy wyplatania koszy wiklinowych.

Odbył się też jarmark rękodzieła. I nie zabrakło akacji dla najmłodszych. Przygotowano dla nich jesienne warsztaty rzeźbienia w ziemniaku, marchewce i pietruszce oraz tworzenia kukurydzianych kukiełek i kasztanowych ludzików.

Oczywiście było również ognisko z kiełbaskami. Można było posilić się pyszną pajdą chleba z masłem, gzikiem, wypić aromatyczną kawę, herbatę, czy pyszną lemoniadę.

Zobacz też: U progu jesieni w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze Ochli

6/95
W niedzielę (4 października) w Muzeum Etnograficznym w...
fot. fot. Paweł Wańczko

W niedzielę (4 października) w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze Ochli odbyła się impreza pod hasłem "Wokół mąki i chleba - ludowe tradycje dożynkowe". Atrakcji nie brakowało.

Podczas imprezy odbyło się m.in. grzybobranie. Ponadto wśród licznych atrakcji uczestnicy mogli podziwiać m.in.: wspaniałą paradę ciągników, uczestniczyć w rozmaitych warsztatach (folklorystycznych, garncarskich, zielarskich, kaligrafii, wyrobu świec, parzenia kawy z żołędzi) oraz pokazach m.in. wyrobu masła, przygotowania mieszanek chlebowych, tradycyjnego przemiału zboża w młynie wodnym, wypieku chleba, wyrobu podpłomyków na dawnej kuchni, wypieku racuchów, parowania ziemniaków, przygotowania potrawy na kuchni polowej, sklejania uli i zbijania ramek, czy wyplatania koszy wiklinowych.

Odbył się też jarmark rękodzieła. I nie zabrakło akacji dla najmłodszych. Przygotowano dla nich jesienne warsztaty rzeźbienia w ziemniaku, marchewce i pietruszce oraz tworzenia kukurydzianych kukiełek i kasztanowych ludzików.

Oczywiście było również ognisko z kiełbaskami. Można było posilić się pyszną pajdą chleba z masłem, gzikiem, wypić aromatyczną kawę, herbatę, czy pyszną lemoniadę.

Zobacz też: U progu jesieni w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze Ochli

7/95
W niedzielę (4 października) w Muzeum Etnograficznym w...
fot. fot. Paweł Wańczko

W niedzielę (4 października) w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze Ochli odbyła się impreza pod hasłem "Wokół mąki i chleba - ludowe tradycje dożynkowe". Atrakcji nie brakowało.

Podczas imprezy odbyło się m.in. grzybobranie. Ponadto wśród licznych atrakcji uczestnicy mogli podziwiać m.in.: wspaniałą paradę ciągników, uczestniczyć w rozmaitych warsztatach (folklorystycznych, garncarskich, zielarskich, kaligrafii, wyrobu świec, parzenia kawy z żołędzi) oraz pokazach m.in. wyrobu masła, przygotowania mieszanek chlebowych, tradycyjnego przemiału zboża w młynie wodnym, wypieku chleba, wyrobu podpłomyków na dawnej kuchni, wypieku racuchów, parowania ziemniaków, przygotowania potrawy na kuchni polowej, sklejania uli i zbijania ramek, czy wyplatania koszy wiklinowych.

Odbył się też jarmark rękodzieła. I nie zabrakło akacji dla najmłodszych. Przygotowano dla nich jesienne warsztaty rzeźbienia w ziemniaku, marchewce i pietruszce oraz tworzenia kukurydzianych kukiełek i kasztanowych ludzików.

Oczywiście było również ognisko z kiełbaskami. Można było posilić się pyszną pajdą chleba z masłem, gzikiem, wypić aromatyczną kawę, herbatę, czy pyszną lemoniadę.

Zobacz też: U progu jesieni w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze Ochli

8/95
W niedzielę (4 października) w Muzeum Etnograficznym w...
fot. fot. Paweł Wańczko

W niedzielę (4 października) w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze Ochli odbyła się impreza pod hasłem "Wokół mąki i chleba - ludowe tradycje dożynkowe". Atrakcji nie brakowało.

Podczas imprezy odbyło się m.in. grzybobranie. Ponadto wśród licznych atrakcji uczestnicy mogli podziwiać m.in.: wspaniałą paradę ciągników, uczestniczyć w rozmaitych warsztatach (folklorystycznych, garncarskich, zielarskich, kaligrafii, wyrobu świec, parzenia kawy z żołędzi) oraz pokazach m.in. wyrobu masła, przygotowania mieszanek chlebowych, tradycyjnego przemiału zboża w młynie wodnym, wypieku chleba, wyrobu podpłomyków na dawnej kuchni, wypieku racuchów, parowania ziemniaków, przygotowania potrawy na kuchni polowej, sklejania uli i zbijania ramek, czy wyplatania koszy wiklinowych.

Odbył się też jarmark rękodzieła. I nie zabrakło akacji dla najmłodszych. Przygotowano dla nich jesienne warsztaty rzeźbienia w ziemniaku, marchewce i pietruszce oraz tworzenia kukurydzianych kukiełek i kasztanowych ludzików.

Oczywiście było również ognisko z kiełbaskami. Można było posilić się pyszną pajdą chleba z masłem, gzikiem, wypić aromatyczną kawę, herbatę, czy pyszną lemoniadę.

Zobacz też: U progu jesieni w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze Ochli

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Majówka 2024 u Pudełka w Iłowej! Ale tam jest pięknie!

Majówka 2024 u Pudełka w Iłowej! Ale tam jest pięknie!

Wiemy, gdzie i kiedy odbędzie się 25. Lubuskie Święto Plonów. Oj będzie się działo!

Wiemy, gdzie i kiedy odbędzie się 25. Lubuskie Święto Plonów. Oj będzie się działo!

Zobacz również

Majówka 2024 u Pudełka w Iłowej! Ale tam jest pięknie!

Majówka 2024 u Pudełka w Iłowej! Ale tam jest pięknie!

Najlepsze oprawy z finałów Pucharu Polski. Przoduje Legia

Najlepsze oprawy z finałów Pucharu Polski. Przoduje Legia