Rok szkolny w pełni, a nam brakuje pomysłu na to, jak zachęcić naszych najmłodszych do jedzenia pożywnych i zdrowych posiłków? Jest na to sposób! Ten częsty dylemat, który towarzyszy większości rodziców, rozwiązać możemy dzięki umiejętnemu dostarczaniu w potrawach wartościowych i jednocześnie smacznych składników, czyli np. warzyw czy też pysznych, świeżych ryb. Kilka najsmaczniejszych autorskich przepisów na dania dla wyjątkowo wymagających dziecięcych smakoszy przygotował Pascal Brodnicki - ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.
Nasze nawyki żywieniowe kształtują się już od najmłodszych lat. Dlatego tak ważne jest, by już od dziecka przyzwyczajać naszych najmłodszych do sięgania po potrawy, które oprócz tego, że będą smaczne, dostarczą im niezbędnych witamin i składników odżywczych. Niezastąpione w tym zakresie są oczywiście – warzywa czy ryby. Co możemy jednak zrobić, gdy nasi milusińscy niechętnie spoglądają w stronę talerza wypełnionego sałatką lub warzywną zupą?
Zobacz również: Azjatycka kuchnia Pascala Brodnickiego i Pawła Dobrzańskiego
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
* filety z dorsza bez skórki, pokrojony w paluszki - 400 gramów
* naturalne płatki kukurydziane, zmiksowane na puder - 150 gramów
* żółtko rozbełtane z odrobiną wody,
solą i pieprzem - 2 sztuki
* mąka - 100 gramów
* tłuszcz do smażenia- 100 mililitrów
* curry w proszku - 1 łyżka
* umyty i pokrojony szpinak - 1 kilogram
* płynna śmietana - 150 mililitrów
* pieprz
Sposób przygotowania:
1. Obtocz rybę w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych, pamiętając by dobrze dociskać panierkę. Tak przygotowane filety odstaw na bok.
2. Podgrzej w garnku 30 ml tłuszczu. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż szpinak na mocnym ogniu przez około 4 minuty, następnie odcedź go i z powrotem przełóż do garnka. Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz curry i podgrzewaj całość przez 5 minut.
3. Na głębokiej patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż rybę przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw do smaku. Przygotowane paluszki rybne podawaj ze szpinakiem. Bon appétit!
Placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
* posiekana cebula - 1 sztuka
* posiekany pęczek natki pietruszki - 1 sztuka
* mąka - 150 gramów
* Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 50 mililitrów
* jajo - 3 sztuki
* starta dynia - 800 gramów
* sól i pieprz
* jogurt naturalny - 1 sztuka
* posiekany pęczek mięty - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. W miseczce rozmieszaj: jajka, startą dynię, pietruszkę, mąkę, sól i pieprz.
2. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż placki o średnicy 4 cm przez 3 minuty z każdej strony.
3. W międzyczasie wymieszaj jogurt z miętą, szczyptą soli i pieprzem.
4. Podsmażone na złoto placuszki podawaj z sosem miętowo - jogurtowym. Bon appétit!
Zupa pomidorowa z soczewicą i ricottą
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
* posiekana szalotka lub młoda cebula - 3 sztuki
* posiekany ząbek czosnku - 3 sztuki
* czerwona soczewica - 100 gramów
* passata - 400 mililitrów
* ricotta - 100 gramów
* margaryna z oliwą z oliwek - 50 mililitrów
* rosół z kury lub wywar warzywny - 600 mililitrów
* pęczek bazylii, posiekany (pozostaw kilka listków do dekoracji) - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzej tłuszcz. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż wszystko przez około 5 minut na wolnym ogniu.
2. Następnie dodaj soczewicę i smaż przez kolejne 3 minuty, dorzuć pomidory i wlej bulion. Zagotuj całość, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj połowę posiekanej bazylii i gotuj dalej przez około 10 minut.
3. Ricottę wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzem oraz resztą bazylii i odstaw na bok.
4. Zupę zmiksuj, ponownie zagotuj, na końcu dopraw do smaku. Podawaj zupę z ricottą na wierzchu i udekorowaną listkami bazylii. Bon appétit!