1/4
Rok szkolny w pełni, a nam brakuje pomysłu na to, jak...
fot. mat.prasowe

Rok szkolny w pełni, a nam brakuje pomysłu na to, jak zachęcić naszych najmłodszych do jedzenia pożywnych i zdrowych posiłków? Jest na to sposób! Ten częsty dylemat, który towarzyszy większości rodziców, rozwiązać możemy dzięki umiejętnemu dostarczaniu w potrawach wartościowych i jednocześnie smacznych składników, czyli np. warzyw czy też pysznych, świeżych ryb. Kilka najsmaczniejszych autorskich przepisów na dania dla wyjątkowo wymagających dziecięcych smakoszy przygotował Pascal Brodnicki - ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.

Nasze nawyki żywieniowe kształtują się już od najmłodszych lat. Dlatego tak ważne jest, by już od dziecka przyzwyczajać naszych najmłodszych do sięgania po potrawy, które oprócz tego, że będą smaczne, dostarczą im niezbędnych witamin i składników odżywczych. Niezastąpione w tym zakresie są oczywiście – warzywa czy ryby. Co możemy jednak zrobić, gdy nasi milusińscy niechętnie spoglądają w stronę talerza wypełnionego sałatką lub warzywną zupą?


Zobacz również: Azjatycka kuchnia Pascala Brodnickiego i Pawła Dobrzańskiego

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

2/4
Przepis na: 4 porcje...
fot. mat.prasowe

Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry

Przepis na: 4 porcje

Składniki:


* filety z dorsza bez skórki, pokrojony w paluszki - 400 gramów

* naturalne płatki kukurydziane, zmiksowane na puder - 150 gramów

* żółtko rozbełtane z odrobiną wody,

solą i pieprzem - 2 sztuki

* mąka - 100 gramów

* tłuszcz do smażenia- 100 mililitrów

* curry w proszku - 1 łyżka

* umyty i pokrojony szpinak - 1 kilogram

* płynna śmietana - 150 mililitrów

* pieprz

Sposób przygotowania:

1. Obtocz rybę w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych, pamiętając by dobrze dociskać panierkę. Tak przygotowane filety odstaw na bok.

2. Podgrzej w garnku 30 ml tłuszczu. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż szpinak na mocnym ogniu przez około 4 minuty, następnie odcedź go i z powrotem przełóż do garnka. Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz curry i podgrzewaj całość przez 5 minut.

3. Na głębokiej patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż rybę przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw do smaku. Przygotowane paluszki rybne podawaj ze szpinakiem. Bon appétit!

3/4
Przepis na: 4 porcje...
fot. mat.prasowe

Placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

* posiekana cebula - 1 sztuka

* posiekany pęczek natki pietruszki - 1 sztuka

* mąka - 150 gramów

* Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 50 mililitrów

* jajo - 3 sztuki

* starta dynia - 800 gramów

* sól i pieprz

* jogurt naturalny - 1 sztuka

* posiekany pęczek mięty - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

1. W miseczce rozmieszaj: jajka, startą dynię, pietruszkę, mąkę, sól i pieprz.

2. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż placki o średnicy 4 cm przez 3 minuty z każdej strony.

3. W międzyczasie wymieszaj jogurt z miętą, szczyptą soli i pieprzem.

4. Podsmażone na złoto placuszki podawaj z sosem miętowo - jogurtowym. Bon appétit!

4/4
Przepis na: 4 porcje...
fot. mat.prasowe

Zupa pomidorowa z soczewicą i ricottą

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

* posiekana szalotka lub młoda cebula - 3 sztuki

* posiekany ząbek czosnku - 3 sztuki

* czerwona soczewica - 100 gramów

* passata - 400 mililitrów

* ricotta - 100 gramów

* margaryna z oliwą z oliwek - 50 mililitrów

* rosół z kury lub wywar warzywny - 600 mililitrów

* pęczek bazylii, posiekany (pozostaw kilka listków do dekoracji) - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzej tłuszcz. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż wszystko przez około 5 minut na wolnym ogniu.

2. Następnie dodaj soczewicę i smaż przez kolejne 3 minuty, dorzuć pomidory i wlej bulion. Zagotuj całość, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj połowę posiekanej bazylii i gotuj dalej przez około 10 minut.

3. Ricottę wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzem oraz resztą bazylii i odstaw na bok.

4. Zupę zmiksuj, ponownie zagotuj, na końcu dopraw do smaku. Podawaj zupę z ricottą na wierzchu i udekorowaną listkami bazylii. Bon appétit!

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Polecamy

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Najlepsze ciasta na komunię. Top 9 przepisów na wyjątkowe okazje

Najlepsze ciasta na komunię. Top 9 przepisów na wyjątkowe okazje

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Zobacz również

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz