PIERWSZE BOROWIKI
Pierwsze borowiki, które zobaczyliśmy u naszych Czytelników na Facebooku zostały znalezione w okolicach Złotego Stoku, w woj. dolnośląskim. Bogumiła Ulanowska z Nowej Soli przyjaciółmi była podczas długiego weekendu na spływie Nysą Kłodzką i tam zebrała z mężem piękne okazy. W lubuskich lasach jest jeszcze za sucho i to chyba pierwszy maj od lat, że Czytelnicy nie przysyłali nam zdjęć majowych, czy czerwcowych borowików.
POLECAMY:
[*]PRAWDZIWEK GIGANT 4,5 KG
[*]GDZIE ROSNĄ TAAAAKIE GRZYBY W LUBUSKICH LASACH?
[*]ALE OLBRZYM! BOROWIK RÓSŁ NA POLU
[*]CAŁA RODZINKA BOROWIKÓW
ZOBACZ: SWOJSKA KUCHNIA Z POLOTEM I BOROWIKAMI. UCZESTNICY KUCHENNYCH REWOLUCJI
PIERWSZE BOROWIKI I PRZEPIS NA DANIE
Bogumiła Ulanowska z Nowej Soli ze pięknymi borowikami.
Borowiki rosną w Ameryce Południowej, Europie, a nawet w Nowej Zelandii i południowej Afryce.
Jeśli już uda Wam się znależć borowiki, podajemy przepis na smaczne danie:
Kaszotto z białej kaszy gryczanej z borowikami
Składniki na 4 porcje:
1 l bulion warzywnego
400 g białej kaszy gryczanej
400 g borowików
50 g białej cebuli
200 ml białego wytrawnego wina
30 g masła (2 łyżki)
40 g natki pietruszki
80 ml oliwy z oliwek
40 g heblowanego sera parmezan
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1 - Na oliwie podsmażamy, aż się zeszkli, drobno posiekana cebulę, dodajemy białą kaszę gryczaną i przesmażamy całość dokładnie mieszając.
Krok 2 - Zalewamy ją winem i gdy się odparuje dodajemy ok. 1/4 bulionu.
Krok 3 - Kiedy kasza zacznie wchłaniać bulion, stopniowo dolewamy kolejną jego porcję i powtarzamy tą czynność aż do wykorzystania całego bulionu.
Krok 4 - Na maśle podsmażamy borowiki, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5 - Kaszę łączymy z podsmażonymi grzybami i dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Krok 6 - Gotowe kaszotto dekorujemy heblowanym serem parmezan.