5/8
Zastępując mleko kefirem, maślanką lub jogurtem, ciasto...
fot. 123RF

Pulchne placki z jabłkami na kefirze

Zastępując mleko kefirem, maślanką lub jogurtem, ciasto zyskuje niepowtarzalny smak i aromat, a placuszki z jabłkami stają się delikatniejsze i bardziej pulchne.

Składniki (2 porcje):
• 300 g mąki orkiszowej
• 400 ml kefiru 2%,
• 2 jajka,
• 2 większe jabłka,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• kilka kropli aromatu waniliowego,
• 2 łyżeczki ksylitolu do smaku.

Sposób przygotowania: W większej misce trzeba wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a w mniejszej – za pomocą rózgi połączyć kefir z żółtkami i aromatem waniliowym. Mokre składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać. Do masy następnie dodać pokrojone w drobną kosteczkę jabłka, a na samym końcu również ubite na sztywną pianę białka.

Porcję masy wykładać za pomocą łyżki na cieniutką warstwę rozgrzanego tłuszczu. Placuszki należy smażyć na średnim ogniu, aż na górze pojawią się bąbelki. Wówczas przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć, by nie były surowe w środku. Gotowe warto odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać posypane pudrem z ksylitolu lub cukrem pudrem.

6/8
Placki z jabłkami nie są zakazane dla osób, które z powodów...
fot. 123RF

Jaglane placki z jabłkami – bezglutenowe

Placki z jabłkami nie są zakazane dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą jadać mąk zawierających gluten. Te wystarczy zamienić na dedykowane osobom z celiakią, a więc mąkę jaglaną (lub ugotowaną kaszę), kukurydzianą, gryczaną, ryżową lub ziemniaczaną.

Składniki (2 porcje):
• 6 łyżek ugotowanej i schłodzonej kaszy jaglanej,
• 3 łyżki maki ziemniaczanej (skrobi),
• 2 jajka,
• ok. 200 ml mleka,
• jabłko,
• łyżka miodu,
• łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania: Do wykonania ciasta będzie potrzebny blender. W kielichu należy umieścić wszystkie składniki i zmiksować je na gęstą, kremową masę. Gotową, należy nakładać za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię i smażyć, aż góra nie będzie surowa, a wtedy trzeba przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć. Placuszki świetnie smakują z twarożkiem i owocami, lub z masłem orzechowym i bananami.

7/8
Zamiast smażyć placki z jabłkami można je upiec, co pozwoli...
fot. pixabay.com

Placki z jabłkami w wersji fit, czyli bez tłuszczu

Zamiast smażyć placki z jabłkami można je upiec, co pozwoli zaoszczędzić sporą ilość kalorii. Co więcej, używając mąki owsianej zamiast pszennej, są bardziej syte i odżywcze. Sprawdzą się jako posiłek po treningu lub drugie śniadanie dla dziecka.

Składniki (2 porcje):
- 200 g zmielonych płatków owsianych (lub 170 g mąki i 30 g odżywki białkowej),
• 300 ml mleka 2% lub maślanki,
• jajko,
• jabłko,
• kilka kropli aromatu waniliowego,
• łyżka miodu,
• pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem masy należy nastawić piekarnik na 180 stopni z opcją termoobiegu. Za pomocą rózgi należy połączyć w misce wszystkie składniki oprócz jabłek. Te trzeba obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Kolejnym krokiem jest dodanie ich do masy i wymieszanie całości. Masę należy nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki i wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut. Placuszki z jabłkami w tej wersji świetnie smakują z sosem przygotowanym z kostki roztopionej czekolady.

8/8
Wyśmienite placki z jabłkami można wykonać w wersji...
fot. pixabay.com

Placki z jabłkami bez jajek i mleka krowiego

Wyśmienite placki z jabłkami można wykonać w wersji roślinnej, a więc bez krowiego mleka i jaj. Wystarczy skorzystać z wegańskich odpowiedników, by cieszyć się smakiem z dzieciństwa i pozostać w zgodzie ze swoimi przekonaniami.

Składniki (2 porcje):
• po 120 g mąki pszennej i pełnoziarnistej,
• 200 ml dowolnego napoju roślinnego,
• ¼ szklanki musu jabłkowego (zastąpi 1 jajko),
• kilka kropli aromatu pomarańczowego,
• łyżka miodu i kilka migdałów,
• łyżeczka proszku do pieczenia,
• olej do smażenia.

Sposób przygotowania: Jest prosty, gdyż polega na połączeniu na gładką masę wszystkich składników, tak by nie było grudek. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni na średnim ogniu, do momentu, aż pojawią się bąbelki. Wtedy należy przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć. Podawać je z miodem i migdałami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze

Wybrali się rowerami z Berlina do Warszawy. W Dzień Flagi byli w Gorzowie

Wybrali się rowerami z Berlina do Warszawy. W Dzień Flagi byli w Gorzowie

Zobacz również

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze