Przepisy na szparagi na każdą porę dnia. Jak zrobić makaron ze szparagami, krem ze szparagów i 11 innych dań
Szparagi można przygotować pysznie i lekko, a na dodatek bardzo prosto! Wystarczy łączyć je z innymi warzywami, zwłaszcza zielonymi czy korzeniowymi, a ciężkich sosów i sera używać głównie jako przyprawy.
Sprawdź 11 przepisów na dania ze szparagów oraz biały sos, z którymi są tradycyjnie podawane. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Makaron ze szparagami, zielonym pesto i parmezanem
Ugotuj zielone szparagi w osolonym wrzątku przez 1-3 min, osącz i pokrój na kawałki. Następnie ugotuj al dente makaron fettuccine (wąskie wstążki, do 1 cm) w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. Odlej 2 łyżki wody z gotowania i osącz makaron. Wrzuć na patelnię mały kawałek masła i szparagi, dopraw solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową, dodaj wodę z makaronu, wymieszaj sos z makaronem i wyłóż na talerze. Na wierzch każdej porcji dodaj odrobinę pesto z bazylii lub innego oraz starty parmezan (Parmigiano Reggiano, ew. Grana Padano), ew. inny twardy ser długodojrzewający
Krem z białych szparagów
Podsmaż na klarowanym maśle lub oliwie posiekaną cebulę, dodaj kawałki białych szparagów bez główek (1 kg na 1,5 litra płynu) i gotuj 5 min, po czym wlej bulion warzywny lub drobiowy i gotuj ok. 20 min, aż pędy będą bardzo miękkie. Zmiksuj zupę na krem, zagrzej, dodaj główki i gotuj 5 min, po czym zabiel zabiel śmietaną, a najlepiej gęstym jogurtem do 3 proc. tłuszczu, oraz dopraw solą i białym pieprzem lub gałką muszkatołową.
Szparagi na parze z jajkiem na miękko
Włóż do parowaru mały pęczek zielonych szparagów i ugotuj al dente przez 3-5 minut w przypadku cienkich pędów lub 5-7 minut, gdy są grubsze. Ugotuj jajko na miękko (przez ok. 5 min) i podaj ze szparagami owiniętymi paskiem szynki, np. parmeńskiej albo serrano.