5/12
Podsmaż zielone szparagi na oliwie, a gdy zmiękną, zdejmij...
fot. funandrejss/123RF

Szparagi z kozim serem, orzechami laskowymi i wiosennymi warzywami

Podsmaż zielone szparagi na oliwie, a gdy zmiękną, zdejmij je na deskę i wrzuć na patelnię orzechy laskowe i upraż powoli, by ich nie przypalić. Rozkrój pędy szparagów wzdłuż na połówki i ułóż na talerzach z plasterkami rzodkiewek, rozmrożonym zielonym groszkiem, cienkimi paskami zestruganymi z młodej zielonej cukinii lub świeżego ogórka (np. za pomocą obieraczki) oraz listkami roszponki i karbowanej sałaty. Skrop octem winnym i oliwą, dodaj pokrojone orzechy, pokruszony kozi ser feta, oprósz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

6/12
Zblanszuj młode zielone i białe szparagi, zanurzając je na...
fot. beats1/123RF

Zielone i białe szparagi w sałatce z truskawkami i kozim serem

Zblanszuj młode zielone i białe szparagi, zanurzając je na minutę do wrzątku, ew. ugotuj na parze przez 4-5 min. Ułóż na talerzach z listkami szpinaku i dowolnej zielonej sałaty oraz połówkami truskawek, skrop oliwą oraz białym lub czerwonym octem lub kremem balsamicznym, oprósz kolorowym pieprzem i solą, a na wierzch dodaj wiórki twardego sera koziego lub parmezanu.

7/12
Ugotuj w osolonym wrzątku białe i zielone szparagi przez 3-5...
fot. Dantemann/pixabay.com

Sałatka ze szparagów i rukoli z parmezanem i dojrzewającą szynką

Ugotuj w osolonym wrzątku białe i zielone szparagi przez 3-5 min, pokrój na kawałki i ułóż na talerzach obok listków rukoli, zwiniętych w ruloniki kawałków szynki Serrano lub innej hiszpańskiej bądź włoskiej, a na wierzch skrop świeżym pesto z bazylii, ew. gotowym, oraz posyp startym parmezanem.

8/12
Upiecz zielone szparagi na grillu przez 8-10 min, pokrój na...
fot. Einladung_zum_Essen/pixabay.com

Szparagi z jajkami na miękko, serem, rzodkiewkami, kiełkami i sałatą

Upiecz zielone szparagi na grillu przez 8-10 min, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach z kawałkami sałaty masłowej lub lodowej, plasterkami rzodkiewek i połówkami przepiórczego lub kurzego jaja na twardo. Skrop olejem lnianym lub oliwą oraz sokiem z cytryny, dodaj kulki z twarogu rozdrobnionego z ziołami lub kostki sera typu feta, oprósz porcje kolorowym pieprzem i na wierzch ułóż porcje kiełków rzeżuchy lub brokułu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Polskie sztafety awansowany na igrzyska. Zdjęcia z pięknych Bachamów

Polskie sztafety awansowany na igrzyska. Zdjęcia z pięknych Bachamów

Kto wygrał pierwszy „Taniec z gwiazdami”? Pamiętasz zwycięzców wszystkich edycji?

Kto wygrał pierwszy „Taniec z gwiazdami”? Pamiętasz zwycięzców wszystkich edycji?

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

Zobacz również

Udana rehabilitacja czołówki piłkarskiej IV ligi

Udana rehabilitacja czołówki piłkarskiej IV ligi

Ależ to były (w)czasy! Zobacz Kołobrzeg oczami starszych pokoleń

Ależ to były (w)czasy! Zobacz Kołobrzeg oczami starszych pokoleń