1/8
O roślinach świąt Bożego Narodzenia, ich pochodzeniu,...

O roślinach świąt Bożego Narodzenia, ich pochodzeniu, symbolice i rzeczywistym wpływie na zdrowie opowiada prof. Ewa Fudali – biolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

2/8
– Jeżeli przyjrzeć się tradycyjnym potrawom wigilijnym, to...
fot. Grzegorz Dembinski/Polskapresse

Potrawy wigilijne i inne świąteczne rośliny

– Jeżeli przyjrzeć się tradycyjnym potrawom wigilijnym, to niemal wszystkie przygotowane są na bazie produktów roślinnych i grzybów. Pszenica (ziarno w kutii, mąka w pierogach i kluskach), mak, kapusta, groch, czerwone buraki (w barszczu), owoce (w kompocie z suszu) – wszystkim przypisuje się symboliczne znaczenie. Czy nasi przodkowie przygotowując wigilijną kolację rzeczywiście komponowali potrawy kierując się tą symboliką?

Jestem skłonna przyjąć, że raczej brali po prostu to, co udało się zgromadzić na zimę – mówi prof. Ewa Fudali – biolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

3/8
Jedząc kluski z makiem lub kutię lubimy jednak myśleć, że...
fot. Przemyslaw Swiderski

Mak, kapusta i czerwone buraki

Jedząc kluski z makiem lub kutię lubimy jednak myśleć, że zapewniamy sobie dostatek i pomyślność na przyszły rok, a jednocześnie oswajamy duchy, że zjedzona w pierogach lub z grochem kapusta da nam siłę i witalność, a czerwone buraki – urodę...

Z naukowego punktu widzenia te oczekiwania nie są tak zupełnie oderwane od rzeczywistości. Ziarenka niebieskiego maku (wykorzystywanego w kuchni) zawierają blisko 50% tłuszczu (kwasu linolowego) i dużo witamin, podobnie biała kapusta, szczególnie kiszona, to kopalnia witamin i składników mineralnych – pozwolą więc przetrwać zaczynającą się zimę i powitać wiosnę w nie najgorszej kondycji. Choć – uwaga! – ciężkostrawność nasion maku może powodować ociężałość i senność. Czerwone buraki mają duży wpływ na jakość krwi, co poprawia krążenie i wygląd jednocześnie.

4/8
Nie byłoby magii świat bez zapachu przypraw do kapusty i...
fot. pixabay.com

Świąteczne przyprawy

Nie byłoby magii świat bez zapachu przypraw do kapusty i piernika – a to przecież rośliny. Te ostatnie, nazywane „przyprawami korzennymi” niewiele mają z korzeniami wspólnego: cynamon to sproszkowana kora drzewa cynamonowego, goździki – pąki kwiatów goździkowca korzennego, gałka muszkatołowa – pestka z owocu muszkatołowca korzennego, kardamon – nasiona rośliny o nazwie kardamon malabarski, ziele angielskie – owoce korzennika lekarskiego.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Majówka w Żarach. W parku miejskim sporo atrakcji

Majówka w Żarach. W parku miejskim sporo atrakcji

Zabytki motoryzacji zjechały do Słubic. Wraz z nimi setki fanów!

Zabytki motoryzacji zjechały do Słubic. Wraz z nimi setki fanów!

1 maja 2024 w Żaganiu! Byliście w parku? Skosztowaliście smaków świata?

1 maja 2024 w Żaganiu! Byliście w parku? Skosztowaliście smaków świata?

Zobacz również

1 maja 2024 w Żaganiu! Byliście w parku? Skosztowaliście smaków świata?

1 maja 2024 w Żaganiu! Byliście w parku? Skosztowaliście smaków świata?

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym