![Za mało jajek...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b2/d1/62cc4ce821e36_o_large.jpg)
Za mało jajek
Jajka także są tajemnicą puszystości sernika, także nie oszczędzamy na ich ilości. Średnio do serników dodajemy ok. 5 jajek, jednak te najbardziej puszyste i delikatne mają ich nawet 10. Spulchniają i podnoszą one objętość ciasta. Najlepiej dodawać osobno żółtka i osobno ubite białka.
![Używasz składników wyjętych bezpośrednio z lodówki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5c/03/62cc4ceb2ad98_o_large.jpg)
Używasz składników wyjętych bezpośrednio z lodówki
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym razie ciasto może opaść zbyt szybko po wyjęciu z piekarnika. Łączenie ze sobą składników (np. mąka, cukier, twaróg, jajka), które mają różną temperaturę to przepis na zakalec.
![Zbyt niska wilgotność powietrze w piekarniku...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a8/9f/62cc4cef08e07_o_large.jpg)
Zbyt niska wilgotność powietrze w piekarniku
Wtedy ciasto nie piecze się równomiernie, może pękać i przypalać się. Aby zapewnić sernikowi idealną wilgotność, na niższym poziomie w piekarniku ulokujcie naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wrzącą wodą. Woda zacznie parować i podniesie wilgotność powietrza, a ciasto upiecze się równomiernie.
![Zbyt wysoka lub niska temperatura w piekarniku...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/87/d9/62cc4cf213bea_o_large.jpg)
Zbyt wysoka lub niska temperatura w piekarniku
Sernik należy piec w temperaturze 150-180 stopni. W przeciwnym razie ciasto popęka. Deser pieczemy bez termoobiegu. Aby uchronić górę przed przesadnym rumieniem się, przykryj ją folią aluminiową.