Picie piwa a serce
Regularnie i umiarkowane spożywanie tego trunku obniża ryzyko wystąpienia ataku serca aż do 60 proc. w stosunku do osób niepijących. Piwo ma składniki obniżające poziom złego cholesterolu we krwi, a także zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
Czytaj dalej --->
Picie piwa a serce
Natomiast regularne przekraczanie standardowej porcji alkoholu może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, migotania przedsionków, cukrzycy i udarów mózgu, co wpływa negatywnie na funkcjonowanie serca.
Czytaj dalej --->
Piwo zapobiega anemii
Picie piwa podnosi poziom witaminy B w organizmie i zapobiega anemii. W tym złocistym trunku znajdują się bowiem witaminy B1, B2, B6 i B12.
Czytaj dalej --->
Piwo a nerki
Umiarkowane picie piwa zwiększa do 40. proc. ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. Jednak nadużywając tego alkoholu, ryzykujesz nadciśnienie i chorobę nerek.
Czytaj dalej --->