5/11
Jednym z zadań było przygotowanie dania głównego z ryb. Hela...
fot. materiały prasowe TVN

Łosoś w sosie teriyaki z purée z ziemniaka, pak choi Heli Kłobudzkiej

Jednym z zadań było przygotowanie dania głównego z ryb. Hela Kłobudzka podbiła łososiem kubki smakowe jurorów.

6/11
Składniki:...
fot. materiały prasowe MasterChef Junior

Węgorz w ziemniaku Wiktorii Chmielewskiej

Składniki:

5 ziemniaków ( po ugotowaniu musi wyjść 400g)
300 g węgorza wędzonego
100 g szpinaku
100 g ser szafir
1 łyżka masła
1/2 łyżki mąki
100ml mleka
100ml śmietanki 30%
50 g sera szafir
czarny kawior
1 żółtko
80 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczane

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki i odstaw do wystygnięcia. Następnie przesiej je przez sito cukiernicze, dodaj żółtko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Węgorza i usmażony szpinak drobno pokrój, dodaj do nich starty ser szafir i wymieszaj.

Pyzy:

40 g ciasta uformuj w kulkę i 30 g farszu uformuj w kulkę. Rozgnieć ciasto rękoma, włóż farsz i uformuj w dowolny kształt. Gotuj przez ok. 5-10 minut. Sos, mleko, śmietankę i ser zagotuj, przecedź przez sito, a następnie przelej do czystego garnka. Dodaj masło i mąkę, chwile pomieszaj i zdejmij z ognia, żeby nie zrobił się z tego beszamel. W głębokim talerzu ułóż pyzę, obok nalej sos i połóż łezkę kawioru.

Intermezzo:

100 ml wody
½ grejpfruta
Przygotowanie:
Wodę zmroź, pokrój na śnieg i polej sokiem z grejpfruta.

7/11
Składniki:...
fot. materiały prasowe TVN

Crème caramel Ewy Ziemniańskiej

Składniki:

500 ml mleka
2 jajka
2 żółtka
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki wody
0,5 szklanki cukru
świeże borówki
truskawki
mięta

Przygotowanie:

Z połowy szklanki cukru i 3 łyżek wody z sokiem z cytryny robimy karmel, którym wypełniamy dno nasmarowanej olejem kokilki. Przekładamy do lodówki.

Pozostałe składniki mieszamy rózgą w misce, zalewamy wypełnione karmelem kokilki i wstawiamy do piekarnika 150° na 45 minut.
Po wystudzeniu wykładamy na talerz, przyozdabiamy świeżymi owocami i dekoracją z karmelu.

8/11
Zwyciężczyni na deser podała tapiokę z karmelizowanymi...
fot. materiały prasowe TVN

Zwycięski deser Heli Kłobudzkiej

Zwyciężczyni na deser podała tapiokę z karmelizowanymi bananami i przyprawą curry. Przysmak podany był z sorbetem z mango i marakui.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

To już oficjalnie: Cuprum Stilon Gorzów zagra w siatkarskiej Plus Lidze

To już oficjalnie: Cuprum Stilon Gorzów zagra w siatkarskiej Plus Lidze

Dzień Rodziny w Zielonej Górze. Taka frekwencja to sukces! Co się działo?

Dzień Rodziny w Zielonej Górze. Taka frekwencja to sukces! Co się działo?

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

Zobacz również

Jak kiedyś wyglądało Krosno Odrzańskie? Zobacz wyjątkowe, archiwalne zdjęcia

Jak kiedyś wyglądało Krosno Odrzańskie? Zobacz wyjątkowe, archiwalne zdjęcia

Czwartek z psychoterapeutą. Indywidualne konsultacje w siedzibie NFZ w Zielonej Górze

Czwartek z psychoterapeutą. Indywidualne konsultacje w siedzibie NFZ w Zielonej Górze