5/13
Imbir to kłącze o intensywnym smaku i zapachu, które...
fot. pixabay

Imbir

Imbir to kłącze o intensywnym smaku i zapachu, które zawdzięcza obecności olejków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i immunomodulacyjnym. Działanie imbiru w kontekście układu odpornościowego przypisuje się gingerolom, które są pochodnymi fenoli. Związki te i inne zawarte w imbirze, wpływają hamująco na wydzielanie nadmiernych ilości czynników prozapalnych przez limfocyty T i makrofagi, tym samym regulując odpowiedź układu immunologicznego na patogeny.
Codziennie picie ciepłej wody z tartym imbirem pomaga wzmocnić odporność organizmu, działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie.

6/13
Czosnek to podstawowy produkt polecany w kontekście...
fot. 123rf

Czosnek

Czosnek to podstawowy produkt polecany w kontekście wzmacniania naturalnej odporności organizmu. U osób regularnie konsumujących potrawy z czosnkiem obserwuje się liczniejsze populacje limfocytów. Ze względu na wysoką zawartość związku siarkowego allicyny o działaniu antybiotycznym, czosnek działa silnie przeciwbakteryjnie. Przy pierwszych oznakach przeziębienia, warto skorzystać z tej właściwości czosnku, dodając przeciśnięty przez praskę ząbek do surówki, pasty ze strączków lub mięs. Spore ilości allicyny zawiera także cebula.

7/13
Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w okresie...
fot. 123rf

Miód

Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w okresie przeziębień. Większość źródeł naukowych oceniająca wpływ miodu na układ odpornościowy podaje, że skuteczna dzienna dawka miodu, spożywana przez 2-3 miesiące, mieści się w przedziale od 70 do 120 g (224-384 kcal). Zaobserwowano, że spożywanie 2,2 g miodu na kilogram masy ciała dziennie, tylko przez 2 tygodnie spowodowało wzrost ilości komórek układu odpornościowego – neutrofilów, eozynofilów oraz monocytów.

Miód należy dodawać do napojów o temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, gdyż substancje o dobroczynnym działaniu zawarte w miodzie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury.

8/13
Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem...
fot. 123rf

Jogurt naturalny, kefir, maślanka

Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem konkretnych szczepów bakterii probiotycznych: Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces boulardii — mają działanie immunomodulacyjne.
Bakterie probiotyczne m.in.:
pobudzają limfocyty T do działania,
nasilają produkcję cytokin przeciwzapalnych – cząsteczek, których obecność mobilizuje układ immunologiczny do wzmożonej aktywności,
uszczelniają błonę śluzową w obrębie jelit,
ograniczają reakcje uczuleniowe,
inicjują produkcję przeciwciał chroniących organizm w stanie zagrożenia infekcją.

Zawartością bakterii probiotycznych wyróżniają się także kiszonki (kiszona kapusta, ogórki, kimchi, fermentowana soja), niestety dostarczają one jednocześnie sporych ilości sodu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

W Sławie przez dwa dni będzie można kupować oryginalne przedmioty i różne przysmaki

W Sławie przez dwa dni będzie można kupować oryginalne przedmioty i różne przysmaki

Zielone Ogrody nad Odrą w Nowej Soli. Po rośliny przyjadą tłumy ludzi z okolicy

Zielone Ogrody nad Odrą w Nowej Soli. Po rośliny przyjadą tłumy ludzi z okolicy

Poznaliśmy półfinałowe pary lubuskich rozgrywek o piłkarski Puchar Polski

Poznaliśmy półfinałowe pary lubuskich rozgrywek o piłkarski Puchar Polski

Zobacz również

Budka z lodami Pana Henryka znów otwarta! "Tego smaku nie da się podrobić" | FILM

Budka z lodami Pana Henryka znów otwarta! "Tego smaku nie da się podrobić" | FILM

Poznaliśmy półfinałowe pary lubuskich rozgrywek o piłkarski Puchar Polski

Poznaliśmy półfinałowe pary lubuskich rozgrywek o piłkarski Puchar Polski