1/11
Wiele z nich jemy codziennie i uważamy za wyjątkowo...
fot. somegirl/123rf.com

Wiele z nich jemy codziennie i uważamy za wyjątkowo swojskie. Ale te rośliny przybyły z Ameryki. Zobacz, co zawdzięczamy Indianom.

2/11
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

3/11
Z Ameryki pochodzi również fasola. Rośnie ona tam od Ameryki...
fot. annquasarano (pixabay.com)

Fasola

Z Ameryki pochodzi również fasola. Rośnie ona tam od Ameryki Południowej do Północnej. I choć fasola kojarzy nam się wyjątkowo swojsko, to warto wiedzieć, że najwięcej jej gatunków rośnie w tropikach. Fasola również należy do jednej z najstarszych roślin uprawnych. Do Europy sprowadzono ją w XVI wieku, ale początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna. Tak było również w Polsce – na stoły trafiła dopiero w XVII wieku.

Warto wiedzieć, że fasoli, jaką my znamy, nie jedli ani starożytni Grecy, ani Rzymianie (takie informacje można dość często napotkać). Korzystali oni z nasion wielu roślin strączkowych, w tym roślin o nazwie wspięga (Vigna), które nazywali fasolą. Do tej rodziny należą również azjatyckie „fasole”. Jest to jednak co innego niż „nasza”, czyli amerykańska fasola (Phaseolus).

4/11
Wyobrażacie sobie życie bez czekolady i kakao? A tak by...
fot. dghchocolatier (pixabay.com)

Kakao (i czekolada)

Wyobrażacie sobie życie bez czekolady i kakao? A tak by było, gdyby nie odkrycie Ameryki. To właśnie tam, a dokładniej mówiąc - w Meksyku zaczęto uprawiać kakaowce i wykorzystywać ziarna tych drzew. Produkowano z nich przede wszystkim ekskluzywny napój o nazwie xocolati (to od niego pochodzi nazwa „czekolada"). Był on znany już niemal 3 tysiące lat temu, jednak dostępny tylko dla najwyższych warstw społeczeństwa i pijany przede wszystkim podczas różnych obrzędów. Był on gorzki, doprawiany m.in. chilli i daleko odbiegał smakiem od tego, co kojarzymy z kakao lub czekoladą.

Ziarna kakaowca w Europie doceniono dopiero w XVII wieku, kiedy zaczęto je przygotowywać podobnie, jak współczesne kakao (roztarte ziarna z mlekiem i cukrem). Jednak na wynalezienie czekolady trzeba było czekać aż do XIX wieku!

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!

NOWE
Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!

Nastolatek oszukał przeznaczenie! Auto rozpadło się na kawałki!

Nastolatek oszukał przeznaczenie! Auto rozpadło się na kawałki!

Gry na maj w PS Plus zapowiedziane. Do abonamentu trafią 4 hity

Gry na maj w PS Plus zapowiedziane. Do abonamentu trafią 4 hity

Zobacz również

Falubaz i Stal podały składy na derby lubuskie. Ależ to będzie ściganie!

Falubaz i Stal podały składy na derby lubuskie. Ależ to będzie ściganie!

Nastolatek oszukał przeznaczenie! Auto rozpadło się na kawałki!

Nastolatek oszukał przeznaczenie! Auto rozpadło się na kawałki!