![Kasza jaglana, kasza kukurydziana, chleb pszenny, płatki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/bd/50/6412f4d46bc7d_o_large.jpg)
Kasza jaglana, kasza kukurydziana, chleb pszenny, płatki śniadaniowe, płatki ryżowe i ryż biały zaliczają się do grona produktów, których powinny unikać osoby chore na cukrzycę.
![Drożdżówki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d8/7d/6412f4d67b277_o_large.jpg)
Drożdżówki
Celem diety cukrzycowej jest osiągnięcie i utrzymanie prawidłowego lub bliskiego normy stężenia glukozy w surowicy krwi. Odpowiednia dieta może zapobiec wielu groźnych powikłań choroby.
Dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2 zalecana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym. Wynika to z tego, iż produkty o wyższym indeksie IG szybciej ulegają strawieniu, czego efektem jest gwałtowny wzrost, a następnie spadek stężenia glukozy we krwi.
![Owoce...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/74/8a/6412f4ca4cd2e_o_large.jpg)
Owoce
Arbuz, dojrzałe banany, owoce z puszki, owoce suszone.
![Podstawą świadomego żywienia w cukrzycy są zdrowe, regularne...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d1/f8/6412f04f3966b_o_large.jpg)
Podstawą świadomego żywienia w cukrzycy są zdrowe, regularne posiłki, odpowiednie nawodnienie, a także aktywność fizyczna.
Chleb razowy, makaron z pełnych ziaren, surowe warzywa i owoce, naturalny namiar i w umiarkowanej ilości orzechy, pestki i tłuszcze roślinne powinny być włączone w jadłospis osoby chorującej na cukrzycę.