5 z 18
![Do miski wbij żółtka, dodaj cukier, wanilię i mleko....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/10/fd/62cbd396bada7_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Jagodzianki. Krok 4
Do miski wbij żółtka, dodaj cukier, wanilię i mleko. Wymieszaj. Rozpuść także masło w garnuszku i odstaw na chwilę, by wystygło na tyle, aby nie poparzyć rąk.
6 z 18
![Ciasto drożdżowe najwygodniej zagniatać w misce. Przesiej do...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/6c/22/62cbd39b37d93_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Jagodzianki. Krok 5
Ciasto drożdżowe najwygodniej zagniatać w misce. Przesiej do niej mąkę, dodaj zaczyn, jajka z mlekiem i szczyptę soli i zacznij mieszać całość łyżką. Jak składniki się połączą, to wlej masło. Zacznij wyrabiać ciasto ręką, aż będzie gładkie i elastyczne.
7 z 18
![Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9f/39/62cbd39fbcb14_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Jagodzianki. Krok 6
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce, na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
8 z 18
![To bardzo ważne, by ciasto drożdżowe dobrze podrosło. Dzięki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9f/8f/62cbd3a4ad8dd_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Jagodzianki. Krok 7
To bardzo ważne, by ciasto drożdżowe dobrze podrosło. Dzięki temu będzie delikatne i puszyste. Na zdjęciu widać, jak powinno wyglądać.