Konopie indyjskie cieszą się coraz większą popularnością szczególnie w kosmetyce. W tym roku zagoszczą również w kuchni. Znalazły się wśród trendów kulinarnych na 2020 rok. Sprawdź, co jeszcze będzie modne w tym roku w kuchni.
Czytaj dalej --->
Dieta roślinna
Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z mięsa, ryb i produktów odzwierzęcych. Dzieje się tak m.in. ze względu na większą świadomość wpływu procesów związanych z przetwarzaniem mięsa na środowisko. Przybywa też osób, które na ten krok decydują się ze względów etycznych.
Dzięki tej modzie w sklepach pojawia się coraz większy wybór produktów zastępujących mięso i inne artykuły pochodzenia odzwierzęcego. W wielu miastach, nawet tych mniejszych, powstają też nowe lokale gastronomiczne serwujące potrawy wyłącznie z diety roślinnej.
Czytaj dalej --->
Konopie indyjskie
Niewątpliwie najciekawszym trendem na ten rok są konopie indyjskie. Do tej pory dużą popularność zyskały w branży kosmetycznej, teraz coraz częściej możemy spotkać się z ich wykorzystaniem w produktach spożywczych.
Kannabidiol to substancja zawarta w konopiach, którą pozbawia się działania psychoaktywnego. W postaci oleju konopnego może być dodawany do napojów, a także czekolad, ciast i innych potraw (jak wiadomo wyobraźnia kucharzy nie zna granic). W 2020 roku potrawy zawierające produkty konopne mają stać się stałym, modnym elementem restauracyjnego menu.
Czytaj dalej --->
Alternatywne mąki
Mąki owocowe i warzywne stają się coraz bardziej popularne. Na blogach kulinarnych pojawiają się wykorzystujące je przepisy, które szczególnie przypadną do gustu osobom stawiającym na dania niskokaloryczne i o niewielkiej zawartości węglowodanów.
Na rynku są dostępne m.in. mąki: owsiana, gryczana, ryżowa, migdałowa, kokosowa, amarantusowa czy bananowa. Każda z nich zawiera inne właściwości i składniki odżywcze. Zanim zastosujemy ją w kuchni warto się z nimi zapoznać.
Czytaj dalej --->