9/12
Masło może zawierać tylko tłuszcze otrzymywane z mleka...
fot. Obraz rodeopix z Pixabay.

Masło może zawierać tylko tłuszcze otrzymywane z mleka zwierzęcego. Jeśli w składzie znajdziemy także np. tłuszcz roślinny, to - zgodnie z decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 2017 roku - nie można stosować określenia "masło", ponieważ jest to tzw. mix

10/12
Miód.  Sprawdźmy jego pochodzenie. Niektórzy producenci na...
fot. Obraz Steve Buissinne z Pixabay

Miód. Sprawdźmy jego pochodzenie. Niektórzy producenci na etykietach podają, że jest to produkt z Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej. Unijni pszczelarze od dawna walczą o to, by nie zgadzać się na takie zapisy, ponieważ twierdzą, że wykorzystują to ci mniej uczciwi przedsiębiorcy i do niewielkiej ilości miodu z UE dodają znacznie więcej tańszego miodu np. z Chin, który ich zdaniem jest często gorszej jakości.

A jaka jest definicja miodu? Na oficjalnej stronie internetowej Unii Europejskiej można przeczytać, że w Dyrektywie Rady 2001/110/WE z 20 grudnia 2001 r. zapisano czym jest miód: „Miód jest naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.”
W załączniku II zapisano, że „(...)Miód składa się zasadniczo z różnych cukrów, przeważnie fruktozy i glukozy, jak również innych substancji takich jak kwasy organiczne, enzymy oraz stałe cząstki pochodzące ze zbioru miodu. Kolor miodu jest różny od prawie bezbarwnego do ciemnego brązu. Konsystencja może być płynna, lepka lub częściowo po całkowicie skrystalizowaną. Smak i zapach różnią się, ale wynikają z pochodzenia rośliny.(...)

11/12
Parówki to wędliny powstające z m.in. drobno zmielonego...
fot. Obraz planet_fox z Pixabay

Parówki to wędliny powstające z m.in. drobno zmielonego mięsa. Zwróćmy uwagę na ich nazwę - jeśli są to np. parówki z cielęciną, to znaczy, że droga cielęcina jest tylko dodatkiem

12/12
Sprawdźmy skład wędlin. Jeśli na początku będzie wymienione...
fot. Obraz _Alicja_ z Pixabay

Sprawdźmy skład wędlin. Jeśli na początku będzie wymienione mięso, sprawdźmy - ile procent.
A poza tym dowiedzmy się czy to mięso, czy tzw. MOM (czyli mięso wieprzowe oddzielone od kości mechanicznie) albo MDOM (mięso drobiowe oddzielone mechanicznie). Produkty gorszej jakości mogą zawierać tylko mięso oddzielone mechanicznie, oraz np. emulsję skórkową i przyprawy

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Skoda Octavia 2024. Zmiany, nowości, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Skoda Octavia 2024. Zmiany, nowości, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Gorzów Meeting już 24 maja. Kto wystąpi w zawodach lekkoatletycznych?

Gorzów Meeting już 24 maja. Kto wystąpi w zawodach lekkoatletycznych?

Ewa Pawlak jest na liście ICOM. Gorzowianka w światowej radzie muzeów

Ewa Pawlak jest na liście ICOM. Gorzowianka w światowej radzie muzeów

Zobacz również

Falubaz Zielona Góra jedzie na starcie z potężnym Motorem Lublin

Falubaz Zielona Góra jedzie na starcie z potężnym Motorem Lublin

W Nowej Soli młodzi judocy będą walczyć o medale mistrzostw województwa lubuskiego

W Nowej Soli młodzi judocy będą walczyć o medale mistrzostw województwa lubuskiego