1/6
Przepis na Aebleskiver - duńskie pączki...
fot. Wikipedia

Przepis na Aebleskiver - duńskie pączki

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki maślanki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
marmolada


Ubić białka na pianę. W drugiej misce zmieszać żółtka z cukrem, dodać mąkę, proszek, sodę, maślankę i rozpuszczone i wysuszone masło. Wymieszać, a następnie dodać białka. Uformować kulki, dodając do środka marmoladę.

Smażyć na małym ogniu.

2/6
Przepis na Oliebollen - pączki holenderskie...
fot. Wikipedia

Przepis na Oliebollen - pączki holenderskie

1 opakowanie suszonych drożdży
1 jajko
pół litra mleka
pół kg mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia

Nadzienie


1 cytryna ( w tym skórka)
1 jabłko
150 g rodzynek
50 g skórki owocej np. z pomarańczy

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, cynamonem i łyżeczką soli w misce. Zrób w środku mąki dziurkę i wlej tam rozbełtane
Przykryj ciasto folią i zostaw na godzinę w ciepłym, suchym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Dodaj skórki z cytryny i pomarańczy, wyciśnij sok z cytryny.

Kawałki jabłka zamocz w misce sokiem cytrynowym i posyp skórką z cytryny, rodzynkami i dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj ciasto z nadzieniem i odstaw do wyrośnięcia.

Smażyć kulki w oleju.

3/6
Oponki- pączki angielskie...
fot. Wikipedia

Oponki- pączki angielskie

200 g opakowanie serka homogenizowanego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

- tłuszcz do smażenia
- cukier puder

Serek, mąkę, jajko, proszek do pieczenia dodać zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkowywać, za pomocą szklanki wycinać kółka, a w nich np. przy pomocy kieliszka mniejsze otwory. Smażyć na gorącym oleju.

4/6
Przepis na Churro, Pączki hiszpańskie (wiedeńskie), gniazdka...
fot. „Chocolate with churros” autorstwa User:Dominik - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wi

Przepis na Churro, Pączki hiszpańskie (wiedeńskie), gniazdka

250 g mąki pszennej
4 jajka
100 g masła
szczypta soli

Zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli, na wrzątek wrzucić przesianą mąkę, mieszać. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie. Ostudzić.

Następnie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Na papier wycisnąć kółka. Można także wycisnąć ciasto w długie, podłużne ciastka. Smażyć. Podać z cukrem pudrem lub lukrem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

Zobacz również

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]