Smacznego!
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Bakłażan
Bakłażan to warzywo często używane w kuchni bliskowschodniej, ale też doskonale nada się na grilla. Aby pozbyć się goryczki należy najpierw pokroić bakłażana w centymetrowe talarki, a następnie obficie posypać solą z obu stron. Gdy na plastrach pojawi się sok można go spłukać wodą lub zetrzeć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane warzywo namaczamy w marynacie na bazie oliwy, czosnku i soli. Przyprawiamy wedle uznania – pasować będzie kolendra, słodka lub ostra papryka, curry, lub ulubione zioła. Tak przygotowanego bakłażana odstawiamy na 15-20 minut, aby przeszedł smakiem, a następnie grillujemy
Wersja alternatywna – bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół, dzięki czemu uzyskujemy większą porcję, którą łatwiej usmażyć na grillu. Posypujemy solą aby pozbyć się goryczki, a następnie usuwamy sok i nadmiar soli. Połówki smarujemy marynatą i również odstawiamy na około 20 minut. Na pierwsze 5-8 minut kładziemy bakłażany przekrojoną połową do dołu, później odwracamy, trzymamy warzywo na grillu jeszcze ok. 10 minut i jest już gotowe.
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Batat
Słodkie ziemniaki dobrze komponują się z ziołową marynatą. Najpierw najleży dokładnie umyć warzywa (nie trzeba ich obierać), a następnie pokroić w talarki o grubości ok 1 cm. Dalej trzeba przygotować marynatę. Do 3-4 łyżek stołowych oliwy dodajemy drobno posiekany czosnek, szczyptę soli i zioła wedle uznania – może być oregano, rozmaryn lub tymianek. Na koniec kładziemy na grilla i czekamy ok. 8 minut, aż zarumienią się z obu stron.
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Szparagi
Szparagi to smaczny i zdrowy posiłek, który można przyrządzić na wiele sposobów, również na grilla. W tym celu wybieramy najdłuższe i najcieńsze szparagi z pęczka. Następnie dokładnie je myjemy i odłamujemy łykowate końcówki. Po osuszeniu smarujemy szparagi oliwą, a następnie delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy na rusztowaniu w poprzek, by nie wpadły do ognia. To bardzo delikatne warzywa dlatego aby były zarumienione i chrupiące wystarczy im 10 minut grillowania. Dla smaku można po upieczeniu polać je roztopionym masłem.
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE