5/14
Upieczony kalafior może zaskoczyć bogactwem smaku i aromatu....
fot. Pexels

Kalafior

Upieczony kalafior może zaskoczyć bogactwem smaku i aromatu. Podobnie jak w przypadku bakłażana można go rozdzielić na mniejsze części lub skroić w większe kawałki, dzięki czemu uzyskamy kalafiorowe steki. Przygotowanie steków zaczynamy od umycia główki i usunięcia liści. Zostawiamy korzeń, który utrzymuje całość. Następnie kroimy główkę w plastry o grubości 1,5-2 cm. Steki smarujemy marynatą z oliwy, soli i papryki z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i czosnku oraz odrobiną soku z cytryny (jak ktoś ma więcej czasu i woli gładką konsystencję, to marynatę można zblendować). Tak przygotowaną całość grillujemy 8-10 min. z każdej strony.


Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

6/14
To jedyna w tym zestawieniu propozycja owocowa, która może...
fot. Pexels

Ananas

To jedyna w tym zestawieniu propozycja owocowa, która może mocno zaskoczyć. Grillowany ananas świetnie sprawdzi się jako dodatek do deseru, np. lodów oraz jako element burgerów lub szaszłyków na słodkie przełamanie wytrawnych smaków. Możliwości przygotowania jest wiele, ale wybieramy tę najszybszą. Zaczynamy od obrania skórki i usunięcia ciemnych oczek. Następnie kroimy centymetrowe plastry, z których usuwamy środek. W przypadku ananasa również można zastosować marynatę, tym razem słodką. Plasterki obtaczamy w miodzie lub w cukrze i doprawiamy wedle uznania kardamonem lub cynamonem. Ważne, aby położyć owoce na dobrze rozgrzanego grilla, możliwie nisko, aby skarmelizował się cukier. Ananasy powinny być gotowe po 8-10 minutach pieczenia. Uwaga na obficie wylewający się sok.


Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

7/14
To warzywo doskonale nadające się na grilla, które daje...
fot. Pexels

Cukinia

To warzywo doskonale nadające się na grilla, które daje także wiele możliwości przygotowania. Cukinii nie obieramy. Można ją pokroić w paski, dzięki czemu uzyskamy frytki lub na talarki o grubości ok. 1,5-2 cm. Niezależnie od wybranej opcji, w następnym kroku łączymy cukinię z marynatą. Bazą marynaty, jak zawsze jest oliwa, do której dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Cukinia to warzywo o delikatnym smaku, dlatego marynatę można wzbogacić o ulubione zioła lub paprykę. Grillujemy aż plasterki zmiękną i się zarumienią – powinno to zająć ok. 8-10 minut.


Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

8/14
Jedyne grzyby w tym zestawieniu. Pieczarki dzięki swojemu...
fot. Pexels

Pieczarki

Jedyne grzyby w tym zestawieniu. Pieczarki dzięki swojemu kształtowi doskonale nadają się do faszerowania na grillu, jednak dobrze smakują również jako samodzielna przekąska. Grzyby myjemy, obieramy ze skórek i usuwamy nóżki. Następnie przygotowujemy marynatę na bazie oliwy z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem papryką i świeżą natką pietruszki. Całe pieczarki dokładnie smarujemy marynatą i kładziemy na grillu blaszkami do dołu. Po 2-3 minutach obracamy, a do zagłębienia po nóżce wlewamy kilka kropel marynaty, aby pieczarki były jeszcze bardziej aromatyczne. W tej pozycji zostawiamy do zarumieniania na kolejne 5-6 minut.


Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Klęska Falubazu Zielona Góra w Lublinie. Po srogiej lekcji od mistrzów Polski

Klęska Falubazu Zielona Góra w Lublinie. Po srogiej lekcji od mistrzów Polski

Raj dla ogrodników i działkowców. Na targach w Gliśnie roślin do wyboru, do koloru!

Raj dla ogrodników i działkowców. Na targach w Gliśnie roślin do wyboru, do koloru!

Zobacz również

Raj dla ogrodników i działkowców. Na targach w Gliśnie roślin do wyboru, do koloru!

Raj dla ogrodników i działkowców. Na targach w Gliśnie roślin do wyboru, do koloru!

Mnóstwo ludzi i atrakcji na wystrzałowej nocy w Lubuskim Muzeum Wojskowym! | ZDJĘCIA

Mnóstwo ludzi i atrakcji na wystrzałowej nocy w Lubuskim Muzeum Wojskowym! | ZDJĘCIA