5/6
Kabanosy domowej roboty? Brzmi pysznie. Pierwszym krokiem...
fot. pixabay.com

Dojrzewające kiełbaski

Kabanosy domowej roboty? Brzmi pysznie. Pierwszym krokiem jest zmielenie wybranego mięsa, może to być mieszanka np. karkówki, łopatki i słoniny. Mieszankę wraz z dodatkiem wybranych przypraw należy ciasno zbić w jelitowej osłonce i suszyć podobnie jak inne mięsa w przewiewnym miejscu. Nie potrzebne są sól i wzmacniacze.

6/6
Wędzenie to proces czasochłonny, ale smak i aromat gotowych...
fot. pixabay.com

Wędzone wędliny

Wędzenie to proces czasochłonny, ale smak i aromat gotowych wyrobów jest nie do podrobienia. Wybrane mięsa, np. szynki, schaby i karkówki na tydzień należy moczyć w solance z dodatkiem przypraw. Przy większych ilościach dobrze zrobić to w beczce. Gotowe kawałki, po wcześniejszym opłukaniu, powinny jeszcze jedną noc przeschnąć. Następnie owinięte w siatkę można wędzić dymem. Dobór drewna jest kwestią indywidualną. Proces wędzenia trwa kilka godzin.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Jak kiedyś wyglądało Krosno Odrzańskie? Zobacz wyjątkowe, archiwalne zdjęcia

Jak kiedyś wyglądało Krosno Odrzańskie? Zobacz wyjątkowe, archiwalne zdjęcia

To już oficjalnie: Cuprum Stilon Gorzów zagra w siatkarskiej Plus Lidze

To już oficjalnie: Cuprum Stilon Gorzów zagra w siatkarskiej Plus Lidze

Polecamy

Jak kiedyś wyglądało Krosno Odrzańskie? Zobacz wyjątkowe, archiwalne zdjęcia

Jak kiedyś wyglądało Krosno Odrzańskie? Zobacz wyjątkowe, archiwalne zdjęcia

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

Na osiedlach znów będzie Miejskie Granie. Gdzie i o której zagrają filharmonicy?

Na osiedlach znów będzie Miejskie Granie. Gdzie i o której zagrają filharmonicy?