Jak rozpoznać dobrej jakości węgiel? Sprawdź!
Kolor i struktura dobrego węgla
Słabe polskie węgle kamienne o niskiej kaloryczności są szaro-czarne. Mają warstwową strukturę i łatwo się kruszą. Wysokiej jakości węgle im są bardziej smoliście czarne i błyszczące, tym są bardziej kaloryczny. Węgiel taki może mieć lekko warstwową strukturę, jest bardzo twardy. Niektóre z nich mogą wyglądać jak lite kamienie, które bardzo trudno rozbić. Wystarczy więc upuścić węgiel na ziemię.
Popiół w węglu
W bryłach węgla nie powinno być widocznych białych pasków! To przerosty kamienia. Kupując taki opał zapłacimy za kamień, nie za węgiel. Kamień może nie rozpaść się pod wpływem temperatury i blokować ruszt ruchomy w kotle.
Wilgotność opału
Kiepski, nisko kaloryczny węgiel kiedy jest mokry może przypominać dobry polski opał. Dopiero kiedy wyschnie ujawnia swój brunatno-szary kolor. Taki niskiej jakości opał zachowuje się jak gąbka, chłonie wodę, a jego wilgotność wynosi ponad 25 %. Taki opał może przysporzyć kłopotów, ponieważ zimą zamarznie, a wilgoć w piecu spowoduje jego szybszą korozję.