Wartość opałowa
Wartość opałowa jest to najistotniejsze kryterium przy zakupie węgla. Podaje się ją zazwyczaj w MJ/kg. Waha się od około 10MJ/kg w przypadku węgla brunatnego przez 17-19 MJ/kg w przypadku niskokalorycznego węgla kamiennego, 20-25MJ/kg dla węgli średniokalorycznych i 25-30MJ/kg dla wysokokalorycznych węgli kamiennych. Aby to porównać, warto zauważyć, że wartość opałowa węgla liściastego to ok. 14MJ/kg.
Węgiel kamienny dzieli się na typy, czyli jakby odmiany, które mocno różnią się właściwościami i kulturą spalania. Podstawowe typy węgla to:
- typ 31 - płomienny - najsłabszy (20-26MJ/kg) najmniej problematyczny, ale też nie bez przyczyny nazywany papierowym, bo sposobem i czasem spalania przypomina właśnie papier.
- typ 32 - gazowo-płomienny - nieco mocniejszy (26-29MJ/kg). Obecnie najczęściej spotykany i najlepszy do domowych kotłów.
- typ 33 - gazowy - mocarny (29-31MJ/kg),trudny w spalaniu. Pozostawia świetny, długo spalający się koks. Mocno spieka. Cały zasyp potrafi skleić się w jedną bryłę.
- typ 34 i 35 - węgle koksujące - wykorzystywane do produkcji koksu w przemyśle.
Jakie znaczenie ma pochodzenie węgla?
- węgle polskie - to najczęściej węgiel kamienny, różnych typów, o różnej jakości. Jeśli jest to faktycznie uczciwy polski węgiel, najgorsze co może się wydarzyć, to duża zawartość kamienia lub duża spiekalność
- węgle czeskie - to tzw. młody węgiel - coś w pół drogi między węglem brunatnym a kamiennym. Gdy jest suchy, widać po nim wyraźnie brunatny odcień. Wartość opałowa takiego węgla o brunatnawym kolorze to 19-21MJ/kg. Łatwo chłonie wilgoć, błyskawicznie się spala nie koksując a przy niedostatku powietrza dramatycznie kopci.
- węgiel rosyjski, czy szerzej: zza wschodniej granicy - tu panuje pełna dowolność, ponieważ węgiel może pochodzić tak z Białorusi, jak i z Kazachstanu czy drugiego końca Syberii. Przeważnie jest tańszy od polskiego, jednak jakiej jakości paliwo się dostanie – trudno przewidzieć.