Świąteczne przepisy gwiazd
Najlepsze przepisy gwiazd>>
Porady Magdy Gessler
Magda Gessler poleca gospodarzom i gospodyniom zachowanie spokoju i umiaru. Restauratorka zwraca uwagę na to, że Wielkanoc nie wymaga tak ściśle określonego menu, jak choćby święta Bożego Narodzenia.
Po pierwsze - ustal menu. Pomyśl, ilu będzie gości i nie przesadzaj z ilością. W końcu święta to czas wypoczynku i relaksu.
Magda Gessler - złote rady
Zrób wcześniej to, co możesz.
Gessler poleca nastawić zakwas na żur na ok. 7 dni przed świętami. Warto pomyśleć również o przygotowaniu marynat do mięs i pieczeni kilka dni wcześniej. Smaki zdążą się doskonale "przegryźć", a wy będziecie mieć więcej czasu przed samymi świętami.
Nie zapominajcie o tym, że pasztety, ciasta i galarety mogą być przygotowanie wcześniej. Po czasie będą nawet lepsze, niż zupełnie świeże.
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
Składniki:
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
mały seler
duży ziemniak
6 jajek
3 cebule
6 ogórków kiszonych
puszka zielonego groszku
3–4 łyżki majonezu
1–2 łyżki musztardy
roszponka i kiełki rzeżuchy do dekoracji
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jarzyny i jajka ugotować. Pokroić w grubą kostkę, dodać ODSĄCZONY groszek. Majonez z musztardą wymieszać i dodać do sałatki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sałatka będzie najlepsza, gdy spędzi kilka godzin w lodówce.