5 z 10
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

6 z 10
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...
fot. Pixabay.com

Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)

Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.

7 z 10
Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować...
fot. Pixabay.com

Laseczka zgorzeli gazowej (Clostridium perfinges)

Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować w kiełbasie, drobiu i rybach. Często rozwija się ona na skutek podgotowania mięsa i odgrzania go następnego dnia. Objawy po spożyciu produktów spożywczych skażonych Clostridium perfinges pojawiają się zwykle po 8-12 h. Najczęściej jest to ból w podbrzuszu, nudności, wodnista biegunka. Niekiedy może pojawić się także gorączka i wymioty. Leczenie zatrucia laseczką zgorzeli gazowej wymaga zastosowania antybiotykoterapii. W skrajnych przypadkach, głównie u osób w podeszłym wieku, powikłaniem tego zatrucia może być martwicze zapalenie jelit.

8 z 10
Zatrucie jadem kiełbasianym jest stosunkowo rzadką i...
fot. Pixabay.com

Laseczka jadu kiełbasianego (Clostridum botulinim)

Zatrucie jadem kiełbasianym jest stosunkowo rzadką i śmiertelną chorobą. Źródłem zakażenia Clostridum botulinim może być mięso i wędliny produkowane w warunkach domowych, a także ryby i konserwy rybne. Początkowo zatrucie to może objawiać się osłabieniem, złym samopoczuciem, zawrotami głowy i suchością w jamie ustnej. Wraz z upływem czasu dochodzi do porażenia mięśni, podwójnego widzenia i światłowstrętu. Bezpośrednią przyczyną zgonu jest porażenie ośrodka oddechowego lub nagłe zatrzymanie krążenia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Najlepsze cosplaye z Pyrkonu 2024. Fani fantastyki po raz kolejny nie zawiedli!

Najlepsze cosplaye z Pyrkonu 2024. Fani fantastyki po raz kolejny nie zawiedli!

Młodzi stalowcy pojadą na „Jancarzu”. Kibice nie muszą kupować biletu

Młodzi stalowcy pojadą na „Jancarzu”. Kibice nie muszą kupować biletu

Zadziwiające steki z kapusty na obiad. Takim obiadem zaskoczysz rodzinę

Zadziwiające steki z kapusty na obiad. Takim obiadem zaskoczysz rodzinę

Zobacz również

Najlepsze cosplaye z Pyrkonu 2024. Fani fantastyki po raz kolejny nie zawiedli!

Najlepsze cosplaye z Pyrkonu 2024. Fani fantastyki po raz kolejny nie zawiedli!

Gorzów mówi „Dobry wieczór” już po raz piąty. Tłumy na pierwszym koncercie

Gorzów mówi „Dobry wieczór” już po raz piąty. Tłumy na pierwszym koncercie