![Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/65/59/5c9b816d2c26c_o_large.jpg)
Yersinia enterocolitica (yersinoza)
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.
![Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/78/b5/5c9b816790529_o_large.jpg)
Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.
![Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/41/04/5c9b81613e4a8_o_large.jpg)
Laseczka zgorzeli gazowej (Clostridium perfinges)
Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować w kiełbasie, drobiu i rybach. Często rozwija się ona na skutek podgotowania mięsa i odgrzania go następnego dnia. Objawy po spożyciu produktów spożywczych skażonych Clostridium perfinges pojawiają się zwykle po 8-12 h. Najczęściej jest to ból w podbrzuszu, nudności, wodnista biegunka. Niekiedy może pojawić się także gorączka i wymioty. Leczenie zatrucia laseczką zgorzeli gazowej wymaga zastosowania antybiotykoterapii. W skrajnych przypadkach, głównie u osób w podeszłym wieku, powikłaniem tego zatrucia może być martwicze zapalenie jelit.
![Zatrucie jadem kiełbasianym jest stosunkowo rzadką i...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a6/61/5c9b81699e474_o_large.jpg)
Laseczka jadu kiełbasianego (Clostridum botulinim)
Zatrucie jadem kiełbasianym jest stosunkowo rzadką i śmiertelną chorobą. Źródłem zakażenia Clostridum botulinim może być mięso i wędliny produkowane w warunkach domowych, a także ryby i konserwy rybne. Początkowo zatrucie to może objawiać się osłabieniem, złym samopoczuciem, zawrotami głowy i suchością w jamie ustnej. Wraz z upływem czasu dochodzi do porażenia mięśni, podwójnego widzenia i światłowstrętu. Bezpośrednią przyczyną zgonu jest porażenie ośrodka oddechowego lub nagłe zatrzymanie krążenia.