1/12
Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego
Drożdżowe bułeczki, przypominające kształtem zajączka wielkanocnego, to smaczny i wesoły wypiek na święta. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
2/12
Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Przepis
Przygotowanie takich zajączków wymaga nieco wprawy. Ciasto rośnie w czasie pieczenia i kształt nie zawsze jest taki, jak planowaliśmy. Jednak bułeczki są niezmiennie pyszne, mięciutkie i pachnące masłem oraz cytryną.
3/12
Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Krok 1
Przygotuj zaczyn z drożdży: w miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mleka, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
4/12
Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Krok 2
Rozpuść masło. Do miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli.