PARMEZAN
Nabiał jest jednym z najzasobniejszych źródeł wapnia, a ten fermentowany jest szczególnie dobrze trawiony. W prawdziwym, długodojrzewającym serze takim jak parmezan, pecorino albo dziugas, dochodzi do rozkładu nie tylko laktozy (której praktycznie już nie ma), ale też tłuszczów i białek. Cenny wapń zostaje uwolniony z pierwotnych kompleksów z białkiem, a związki powstające na skutek fermentacji działają bakteriostatycznie i alkalizująco (odkwaszająco).
GOŹDZIKI
Tak jak inne przyprawy korzenne, tak samo goździki zawierają olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym i hamującym rozwój szkodliwych bakterii. Związki zawarte w tej przyprawie szczególnie skutecznie odświeżają oddech, a także łagodzą ból dziąseł, zębów czy związany z infekcjami jamy ustnej. Oprócz pogryzania goździka można spróbować też płukania jamy ustnej olejem kokosowym lub sezamowym z dodatkiem goździkowego olejku eterycznego.
WODA ALKALICZNA
Zdrowie jamy ustnej jest uzależnione od produkcji śliny, która wymywa resztki jedzenia i bakterie. W przypadku jej niedostatecznej produkcji warto regularnie zwilżać usta wodą. Najlepsze działanie dla jamy ustnej (i całego organizmu) ma woda alkaliczna, czyli o odczynie zasadowym (pH powyżej 7, chociaż o właściwościach prozdrowotnych można mówić raczej przy pH 8-9). To woda nieszczególnie bogata w związki mineralna, ale dzięki temu posiadająca specyficzną budowę przestrzenną. Taka woda nie tylko świetnie nawadnia, ale pomaga też zmniejszać zakwaszenie jamy ustnej i ustroju. Wodę alkaliczną można kupić w sklepach z naturalną żywnością i aptekach; warto wybierać tą wydobywaną z polskich źródeł.