9/13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Chipsy jabłkowe

Składniki
▪ 3 jabłka,
▪ mielony cynamon cejloński (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj jabłka i pokrój za pomocą noża mandolinowego lub obieraczki do warzyw na cienkie plasterki, najlepiej o grubości 1-2 mm.
2. Ułóż plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku w temperaturze 90°C, najlepiej z termoobiegiem, przez co najmniej 1 godzinę.
3. Po upieczeniu jabłka możesz posypać cynamonem, używając do tego celu sitka o drobnych oczkach.
4. Przechowuj czipsy w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zmiękną, można zrobić z nich np. kompot.

10/13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Suszone śliwki

Składniki
▪ dojrzałe śliwki węgierki.

Przygotowanie
1. Rozkrój śliwki rozkrój, usuń pestki, a połówki owoców rozłóż skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Susz śliwki w suszarce do owoców i warzyw lub w piekarniku, w temperaturze 85 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 5-6 godzin.
3. Przez kolejne 2 dni susz jabłka w temperaturze 45 stopni Celsjusza, dostosowując czas do wielkości owoców, ich soczystości i własnych potrzeb (np. 5 i 3 godziny).
4. Suszone śliwki przechowuj w słoju lub papierowej torebce w suchym i ciemnym
miejscu, ew. trzymaj na kaloryferze.

11/13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Owoce w miodzie

Składniki
▪ 1-2 garści drobnopestkowych owoców, np. malin, aronii, żurawiny,
▪ 1/4 cytryny,
▪ 100 ml płynnego miodu.

Przygotowanie
1. Włóż owoce włóż do wysterylizowanego słoiczka, dodaj plastry cytryny
i zalej miodem.
2. Zakręć słoik i pozostaw na 2-3 doby kuchennym blacie, co jakiś czas go odwracając, by składniki się mieszały.
3. Gotowy deser przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia lub szybciej, jeśli fermentacja będzie zbyt burzliwa (te twardsze wytrzymają nawet kilka miesięcy). Ze względu na zawartość alkoholu serwuj go dzieciom wyłącznie w pierwszej fazie fermentacji.

12/13
Słoiki z przetworami można pasteryzować w wodzie, ale także...
fot. StephanieFrey/gettyimages.com

Słoiki z przetworami można pasteryzować w wodzie, ale także w piekarniku. Nowym trendem jest natomiast https://regiodom.pl/pasteryzowanie-przetworow-w-zmywarce-ten-niezawodny-domowy-trik-musisz-znac-najlepszy-sposob-na-szybka-pasteryzacje-wekow/ar/c9-16509761.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Gwiazdy 40+ w wiosennych stylizacjach. Spójrz tylko na te buty!

Gwiazdy 40+ w wiosennych stylizacjach. Spójrz tylko na te buty!

Noc Muzeów w Żaganiu! Zwiedzanie Stalagu i pałacu!

Noc Muzeów w Żaganiu! Zwiedzanie Stalagu i pałacu!

Żagańscy uczniowie na stażu w słonecznej Sycylii, dzięki programowi Erasmus!

Żagańscy uczniowie na stażu w słonecznej Sycylii, dzięki programowi Erasmus!

Zobacz również

Noc Muzeów w Żaganiu! Zwiedzanie Stalagu i pałacu!

Noc Muzeów w Żaganiu! Zwiedzanie Stalagu i pałacu!

Żagańscy uczniowie na stażu w słonecznej Sycylii, dzięki programowi Erasmus!

Żagańscy uczniowie na stażu w słonecznej Sycylii, dzięki programowi Erasmus!