5/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: KURCZAK W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM

Składniki:

> 2 piersi z kurczaka
> 3 łyżki musztardy francuskiej
> 3 łyżki miodu płynnego
> łyżka soku z cytryny


Przepis:

1. Piersi z kurczaka rozcinamy na 4 niewielkie filety. Lekko rozbijamy.

2. Musztardę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny.

3. 2 Łyżki sosu zostawiamy, a resztą nacieramy kurczaka. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

4. Po tym czasie filety grillujemy po około 10 minut z każdej strony. Gotowe polewamy odstawionym wcześniej sosem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl

6/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE

Składniki:

> żeberka wieprzowe: 1 plaster
> sól: 1 szczypta
> ketchup: 1 szklanka
> woda: 0.25 szklanki
> ocet winny: 0.25 szklanki
> brązowy cukier: 0.25 szklanki
> oliwa lub dobry olej: 3 łyżki
> papryka słodka i ostra: 3 łyżki
> chilli w proszku: 1 łyżeczka
> czosnek (ząbki): 3 sztuki


Przepis:

1. W rondelku rozgrzać olej. Dodać czosnek i lekko podsmażyć. Dodać wszystkie składniki (ketchup, wodę, ocet winny, cukier, paprykę i chilli) i wymieszać. Podgrzewać jeszcze 15-20 minut bez gotowania.

2. Umyć żeberka i osuszyć. Zerwać błonę z żeberek.

3. Żeberka delikatnie osolić, następnie zwinąć w rulon i przekłuć patyczkiem do szaszłyków. Chodzi o to, aby się nie rozwinęły podczas grillowania.

4.Całość nasmarować sosem, który wcześniej przygotowaliśmy i zacząć grillowanie - najlepiej w grillu z przykrywką.

5. Sos dodatkowo wymieszać ze sporą ilością oleju i zaopatrzyć się w pędzelek do smarowania potraw.

6. Należy smarować mięso praktycznie co 10-15 minut przez 2 godziny pieczenia. Za każdym razem obracając mięso aby się nie przypaliło i oczywiście cały czas powinno być przykryte w trakcie grillowania.

7. Po 2 godzinach jedyne co nam pozostaje to zdjąć je z rusztu, wyjąć patyczek i podzielić na porcje.

źródło: www.przyslijprzepis.pl

7/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: STEK W MARYNACIE ZIOŁOWEJ

Składniki:

> 1 kg (na 4 steki) polędwicy wołowej
> ziarna czarnego pieprzu
> ziele angielskie
> liść laurowy
> gałązki świeżego rozmarynu i tymianku
> kilka ząbków czosnku
> sól
> 1/2 szklanki oliwy.


Przepis:

1. Polędwicę opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem lub lnianą ściereczką. Ostrym nożem oczyść mięso ze skrawków tłuszczu i błon.

2. Za pomocą noża z szerokim ostrzem lub tłuczka zmiażdż ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Posiekaj drobno ząbki czosnku, świeży rozmaryn, tymianek i suszone liście laurowe. Wymieszaj wszystko ze sobą. Mieszankę przypraw zalej oliwą.

3. Marynata powinna nadać mięsu szczególny smak, dlatego musi być zawsze mocno przyprawiona. Wołowina wymaga marynowania przynajmniej przez 24 godziny pod przykryciem w lodówce. Przez ten cały czas należy kilkakrotnie obrócić mięso, by całe wchłonęło aromat przypraw.

4. Z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Najlepsze są te ważące około 250 g. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso należy delikatnie oprószyć solą.

5. Grill powinien być dobrze rozgrzany. Stopień wysmażenia steków zależy wyłącznie od naszych upodobań, lecz większość smakoszy preferuje te średnio wysmażone, czyli medium. Warto pamiętać, że steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę.

źródło: www.menshealth.pl

8/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

> filet z kurczaka: 0.5 kilograma
> brzoskwinie w syropie puszka: 1 sztuka
> czerwona cebula: 3 sztuki
> tymianek świeży kilka gałązek: 1 sztuka

Marynata:

> Liscie laurowe: 5 sztuk
> musztarda: 1 łyżka
> cytryna: 1 sztuka
> białe wino: 0.33 szklanki
> oliwa: 0.33 szklanki
> zioła prowansalskie: 1 łyżka
> sól, pieprz: 1 szczypta


Przepis:

1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dokładnie w miseczce.

2. Kurczaka pokrój w grubą kostkę i zalej marynatą. Trzymaj w lodówce min 2 godziny, lub całą noc.

3. Połówki brzoskwiń odsącz z zalewy i każdą pokrój na 4 części. Cebulę obierz i pokrój w duże kawałki.

4. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj kolejno kurczaka, brzoskwinię oraz cebulę. Piecz na grillu, aż szaszłyki będą lekko przypieczone. Przed podaniem posyp listkami świeżego tymianku.

źródło: www.przyslijprzepis.pl

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Zakończono naprawę sieci wodociągowej w Żarach! Woda wkrótce popłynie z kranów!

Zakończono naprawę sieci wodociągowej w Żarach! Woda wkrótce popłynie z kranów!

Groźny pożar w Kostrzynie nad Odrą. Paliło się mieszkanie socjalne

Groźny pożar w Kostrzynie nad Odrą. Paliło się mieszkanie socjalne

Wiemy, gdzie i kiedy odbędzie się 25. Lubuskie Święto Plonów. Oj będzie się działo!

Wiemy, gdzie i kiedy odbędzie się 25. Lubuskie Święto Plonów. Oj będzie się działo!

Zobacz również

Najlepsze oprawy z finałów Pucharu Polski. Przoduje Legia

Najlepsze oprawy z finałów Pucharu Polski. Przoduje Legia

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie