9/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: ŁOSOŚ W CZERWONEJ PAPRYCE

Składniki:

> filet z łososia ze skórą 600 - 800 g
> 1 pomarańcza (sok i skórka)
> 1,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
> 2 łyżeczki cukru
> 2 łyżki oliwy extra vergine
> 400 g jogurtu greckiego
> pomidorki koktajlowe


Przepis:

1. Zetrzeć skórkę z pomarańczy na drobnej tarce, odłożyć. Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok z każdej połówki bezpośrednio do miski.

2. Łososia opłukać i osuszyć, włożyć do miski z sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie docisnąć palcami i odstawić na pół godziny.

3. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, ułożyć na tacce do grillowania rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem, cukrem, suszonym oregano. Skropić oliwą extra vergine, odłożyć.

4. Łososia wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem (od strony mięsa bez skóry), posmarować odłożoną skórką pomarańczową, posypać czerwoną papryką, cukrem i polać oliwą extra vergine.

5. Położyć na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca, a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu.

6. Wówczas przewrócić filety na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż mięso nie będzie już surowe. Zdjąć z grilla i odłożyć na deskę, pokroić na porcje.

7. Pomidorki (najlepiej grillować jednocześnie z łososiem jeśli jest miejsce na grillu) położyć na tacce na grillu i grillować przez około 10 minut, bez mieszania. Łososia podawać z pomidorkami i jogurtem greckim.

źródło: www.kwestiasmaku.com

10/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: SATAJE WIEPRZOWE Z TRUSKAWKOWYM SOSEM CHILI

Składniki:

> 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 300 g

Marynata:

> sól i pieprz
> 2 łyżeczki startego imbiru
> 1 ząbek czosnku
> 1 łyżka płatków chili (lub 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku)
> 2 łyżeczki soku z cytryny
> 2 łyżki oliwy
> szczypiorek


Przepis:

Sataje:

1. Polędwiczkę opłukać, osuszyć i pokroić na ok. 1 cm plasterki, każdy plasterek przekroić jeszcze na pół.

2. Doprawić solą, pieprzem, natrzeć imbirem i startym czosnkiem, posypać płatkami chili, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszać i odłożyć na min. 30 minut do zamarynowania. W międzyczasie przygotować sos (przepis poniżej).

3. Kawałki mięsa nadziać na patyczki, następnie ułożyć na ruszcie na tacce grillowej. Grillować przez około 1,5 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie przez około minutę.

5. Zdjąć z grilla, ułożyć na półmisku i posypać posiekanym szczypiorkiem. W środek wstawić miseczkę z sosem.

Sos:

1. Do rondelka wlać oliwę, dodać starty czosnek i imbir, smażyć przez około 2 minuty, dodać pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili i smażyć razem przez około 2 minuty w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.

2. Wlać ocet i sok z cytryny i gotować na nieco większym ogniu przez minutę, dodać syrop lub cukier i dalej gotować przez minutę.

3. Dodać 200 g pokrojonych truskawek (resztę zostawić na koniec) i gotować na większym ogniu przez około 4-5 minut. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

4. Zmiksować wszystko blenderem ręcznym i gotować jeszcze przez około 4-5 minut. Na koniec dodać resztę świeżych truskawek pokrojonych w kosteczkę i odstawić z ognia. Posypać szczypiorkiem.

źródło: www.kwestiasmaku.com

11/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: TAJSKI BURGER

Składniki:

> 500g mielonego mięsa z fileta z kurczaka
> 3 łyżki bułki tartej
> 1 jajko
> 2 ząbki czosnku
> 2 łyżeczki startego imbiru
> sól i pieprz
> cebulka zielona pęczek
> 1 mała papryczka chilli
> skórka z 1 limonki
> 1/2 łyżeczki sosu chilli
> bułki
> sałata lodowa
> kiełki słonecznika
> 3 łyżki majonezu
> 2 łyżki sosu słodkiego chilli


Przepis:

1. Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę tartą, sos chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z limonki, imbir, pokrojoną cebulkę i chilli, sól i pieprz. Połącz składniki.

2. Uformuj niewielkie kotlety. Ułóż na talerzu i włóż do lodówki na 2-3 godziny.

3. Burgery usmaż na grillu używając tacki aluminiowej.

4. Bułkę podsmaż na grillu. Ułóż porwaną sałatę lodową oraz burgera.

5. Przygotuj sos - wymieszaj majonez z sosem chilli i posmaruj nim mięso. Na górze ułóż kiełki. Całość przykryj górą bułki.

źródło: www.przyslijprzepis.pl

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

W Dzień Matki ulicami Gorzowa przejdzie Marsz dla Życia i Rodziny

W Dzień Matki ulicami Gorzowa przejdzie Marsz dla Życia i Rodziny

Pożary to dzieło przypadku, czy celowego działania? Zapytaliśmy wiceszefa MSWiA

TYLKO U NAS
Pożary to dzieło przypadku, czy celowego działania? Zapytaliśmy wiceszefa MSWiA

Polecamy

Rusza przebudowa ul. Spichrzowej w Gorzowie. Jakie utrudnienia od 20 maja?

Rusza przebudowa ul. Spichrzowej w Gorzowie. Jakie utrudnienia od 20 maja?

Gangsterzy wysadzali i okradali bankomaty m.in. w Lubuskiem. Ukradli 5,7 mln zł!

Gangsterzy wysadzali i okradali bankomaty m.in. w Lubuskiem. Ukradli 5,7 mln zł!

Popularny klub muzyczny kończy działalność. Przed nami ostatnia impreza

Popularny klub muzyczny kończy działalność. Przed nami ostatnia impreza