5/11
Składniki:...
fot. Czytelniczka Monika Piekarska

Caprese trochę inaczej

Składniki:

20 kulek małych mozzarelli
20 listków bazylii zielonej i fioletowej
6 pomidorków suszonych z oleju
20 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:

Na krótkie patyczki do koreczków nadziewamy po jednej małej kulce mozzarelli owiniętej listkiem bazylii i po jednym pomidorku koktajlowym. Do 6 koreczków dodatkowo dałam pomidory suszone. Pomidorka suszonego można dodać pomiędzy mozzarellę a pomidorka lub też jak są duże owinąć mozzarellę. Jako podstawy do koreczków użyłam żółtej cukinii. Odcięłam tylko jeden bok, aby równo stała.

6/11
Składniki:...
fot. Czytelniczka Monika Piekarska

Sałatka z paluszkami krabowymi i serkiem wiejskim

Składniki:

200 g paluszków krabowych
300 g pomidorków koktajlowych
200 g serka wiejskiego ziarnistego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
do smaku sól ziołowa

Przygotowanie
Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i też wrzucić do miski. Dodać posiekany szczypiorek oraz serek, wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą ziołową.

7/11
Składniki:...
fot. Czytelniczka Monika Piekarska

Sałatka z paluszkami krabowymi i sosem koperkowym

Składniki:

3 garście porwanej sałaty
8 paluszków krabowych
4 rzodkiewki
1 ogórek
8 łyżek jogurtu
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
do smaku sól ziołowa

Przygotowanie:
Składniki na dwa talerze.Na talerzu ułożyć porwaną sałatę (dałam mix- masłową i rukolę). Obrać ogórka (wystarczy jeden mały długi lub dwa gruntowe) i pokroić na plasterki,ułożyć na sałacie.Rzodkiewkę pokroić na plasterki, a paluszki krabowe na małe kawałki i również ułożyć na sałacie. Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą ziołową i polać sałatkę.

8/11
Składniki:...
fot. Czytelniczka Monika Piekarska

Sałatka z szynką wędzoną

Składniki:

4 plastry szynki wędzonej a'la parmeńska
5 liści sałaty masłowej
kilka listków rukoli
25 g fety
5 pomidorków cherry
olej lniany do skropienia

Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć porwane liście sałaty masłowej i rukolę.Na sałacie ułożyć porwane plasterki szynki (użyłam szynki w stylu tych dojrzewających w cieniutko pokrojonych plastrach, wędzonej) oraz pomidorki przekrojone na pół.Na wierzch rozkruszyć fetę.Całość skropić olejem lnianym.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze

Wybrali się rowerami z Berlina do Warszawy. W Dzień Flagi byli w Gorzowie

Wybrali się rowerami z Berlina do Warszawy. W Dzień Flagi byli w Gorzowie

Zobacz również

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze