Owocowy mix w towarzystwie cameberta
Składniki:
8 kulek winogrona
80 g arbuza bez skóry i pestek
1 garść borówek
1/2 serka camembert
Przygotowanie:
Winogrona przekroić na pół. Arbuza pokroić w dużą kostkę. Serek pokroić w trójkąty. Wszystko ułożyć na talerzu w dowolną kompozycję. Całość można skropić sokiem z pomarańczy. Pyszny mix na deser, podwieczorek lub kolację.
Makaronowa sałatka z pomidorami i serkiem
Składniki:
250 g makaronu kolorowego świderki
8 pomidorków cherry
1 opakowanie serka sałatkowego ziołowego ( można zamiast dać ser feta)
4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
odrobina przyprawy do sałatek
Przygotowanie:
Makaron ugotować, przelać wodą, osączyć i ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć pokrojony ser oraz pomidorki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, natką pietruszki i przyprawić przyprawą do sałatek. Całość skropić sosem i udekorować bazylią:)
Sałatka ze szpinakiem i grillowanymi warzywami
Składniki:
2 garście świeżego szpinaku
1 papryka
1 mała cukinia
30 pomidorków koktajlowych
20 kulek małych mozzarelli
sos sałatkowy francuski Prymat
6 łyżek jogurtu
dodatkowo jeśli ktoś lubi garść czarnych oliwek
odrobina oleju do skropienia warzyw
Przygotowanie
Paprykę przekroić na pół i oczyścić z nasion. Cukinię pokroić w plastry. Pokrojone warzywa skropić odrobiną oleju i grillować, wystudzić. Sos sałatkowy dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić. Do miski wrzucić szpinak, dodać pokrojoną na małe kawałki grillowaną paprykę i cukinię. Dodać kulki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Wszystko wymieszać, dodać sos jogurtowy i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Sałatka jest bardzo smakowita, może być również dodatkiem do grillowanego kurczaka.