Caprese z pomidorów i mozzarelli w formie sałatki
Składniki:
• 250 g pomidorków koktajlowych
• 1 opakowanie małych kulek mozzarelli
• liście świeżej bazylii
• suszona bazylia i oregano
• łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Pomidorki i kulki mozzarelli pokrój na połówki. Wymieszaj je w miseczce z liśćmi bazylii, suszonymi ziołami i oliwą. Idealnie będzie pasowała do tej sałatki grzanka z chleba pełnoziarnistego.
Sałatka grecka z zieloną papryką
Składniki:
• pomidor
• 10 oliwek
• ½ dużego ogórka
• 3 plastry cebuli
• 2 plastry sera typu feta
• 1 łyżka oliwy
• papryka zielona – w ramach urozmaicenia
Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa pokrój na kawałki. Rozrzuć je na talerzu, dodaj kawałki fety, oliwki. Polej całość oliwą i posyp ziołami prowansalskimi do smaku.
Warzywno-serowe szaszłyki polsko-włoskie
Składniki (na ok. 6-8 sztuk):
• ½ czerwonej papryki
• 12 oliwek nadziewanych migdałami
• 6 rzodkiewek
• 18 pomidorków koktajlowych
• opakowanie małych kulek mozzarelli
• liście świeżej bazylii
Sposób przygotowania: Paprykę pokrój na kwadraciki, rzodkiewkę na grube plasterki. Na wykałaczki w dowolnej kolejności nakłuwaj warzywa na przemian z mozzarellą, oliwkami i ziołami. Możesz wykorzystać też inne składniki, sprawdzą się ser feta, ogórek świeży lub kiszony, cukinię, a także grillowane krewetki lub kawałki kurczaka.
Sałatka z jajem, serem pleśniowym i oliwkami
Składniki:
• ½ główki sałaty lodowej
• jajko
• ok. 10-12 oliwek czarnych lub zielonych
• garść kiełków rzodkiewki
• plaster sera camembert
• pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Jajko ugotuj na pół miękko. Sałatę pokrój na drobne kawałki i rozrzuć ją na talerzu. Dodaj kiełki, oliwki i pokrojony ser, a na wierzchu rozłóż ćwiartki jajka. Do smaku posyp pieprzem.
Do sałatki świetnie pasuje grzanka z razowego pieczywa.