9/13
Składniki:...
fot. pixabay

Żółto-zielona sałatka z ciecierzycą i pomarańczami

Składniki:
• 2 garści roszponki
• ½ średniego awokado
• ½ pomarańczy
• ½ puszki ciecierzycy
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oliwy + 1 łyżka soku z cytryny
• pieprz, oregano i bazylia do smaku

Sposób przygotowania:Ciecierzycę odsącz z zalewy i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Awokado pokrój na drobne kawałki, podobnie postąp z pomarańczą.

Na talerzu rozsyp ciecierzycę, dodaj cząstki awokado, pomarańczy i roszponkę. Polej sosem z oliwy, soku cytrynowego i ziół. Ozdób kleksami z naturalnego jogurtu.

10/13
Składniki:...
fot. 123rf

Roladki z pieczonego bakłażana z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki:
• 1 średni bakłażan
• 1 kulka mozzarelli
• 5 suszonych pomidorów
• 1 łyżka oliwy
• czosnek granulowany i tymianek do smaku

Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój na 5 plastrów. Dopraw czosnkiem, tymiankiem i polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut, by zmiękły. Tak przygotowane bakłażany możesz też grillować. Gdy będą gotowe, na każdy plaster połóż kawałek mozzarelli i pomidorka suszonego. Zawiń i zabezpiecz krótką wykałaczką. Wstaw na kilka minut do piekarnika, by ser lekko się roztopił.

11/13
Składniki:...
fot. 123rf

Kanapka z pastą z tuńczyka i selera naciowego

Składniki:
• puszka tuńczyka z wody
• 2 łodygi selera naciowego
• ½ małej cebuli czerwonej
• łyżka oliwy
• pieprz do smaku
• 2 kromki chleba żytniego na zakwasie

Sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj odsączonego tuńczyka, z posiekaną cebulką i drobno pokrojonym selerem naciowym. Dodaj przyprawy i oliwę. Pastę wyłóż na pieczywie.

12/13
Składniki na humus:...
fot. 123rf

Budda Bowl w wersji śródziemnomorskiej

Składniki na humus:
• ½ puszki ciecierzycy
• 2 łyżki soku z cytryny
• łyżka oliwy z oliwek
• ½ ząbka czosnku

Dodatkowo:
• 1/3 woreczka ugotowanego ryżu basmati
• ½ puszki ciecierzycy
• ¼ awokado
• 2 garści siekanej, czerwonej kapusty
• ¼ czerwonej papryki
• kilka piórek czerwonej cebuli
• łyżka białego i czarnego sezamu
• do smaku: papryka słodka i ostra, pieprz

Sposób przygotowania: Awokado rozgnieć na pastę, pokrój paprykę, a ryż ugotuj w wodzie. Ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz pod wodą. Połowę umieść w miseczce – dopraw paprykami i pieprzem, a drugą część zmiel z dodatkiem kilku łyżek wody, oliwą, sokiem cytrynowym i czosnkiem.

W misce umieść ugotowany ryż, pastę z awokado, hummus, kapustę, cebulkę, ciecierzycę i paseczki papryki. Całość posyp sezamem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Oskar Paluch i Jakub Miśkowiak nie powalczą w IMP. Odpadli w eliminacjach

Oskar Paluch i Jakub Miśkowiak nie powalczą w IMP. Odpadli w eliminacjach

W Nowej Soli młodzi judocy będą walczyć o medale mistrzostw województwa lubuskiego

W Nowej Soli młodzi judocy będą walczyć o medale mistrzostw województwa lubuskiego

To będzie sobota dla miłośników piosenki kresowej i drugiego obiegu

To będzie sobota dla miłośników piosenki kresowej i drugiego obiegu

Zobacz również

Jesteś fanem Wiedźmina? Zobacz postacie sagi w polskiej wersji i z innych krajów

Jesteś fanem Wiedźmina? Zobacz postacie sagi w polskiej wersji i z innych krajów

Potężny dźwig przy blokach w Gorzowie. Tak czyszczą brudne elewacje!

Potężny dźwig przy blokach w Gorzowie. Tak czyszczą brudne elewacje!