5/21
Składniki:...
fot. Istock

4. PSZENNE BUŁKI DROŻDŻOWE, Z PŁATKAMI OWSIANYMI I SIEMIENIEM LNIANYM

Składniki:
300 g mąki pszennej, 1/2 szklanki płatków owsianych, 8 łyżek siemienia lnianego , 1 lekko czubata łyżeczka soli, 1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru,
25 g świeżych drożdży, 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie: Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę wody i wsypać
3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać płatki owsiane, siemię lniane i sól - wszystko razem wymieszać. Wlać rozczyn, resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Powinno wyjść dość luźne ciasto. Przykryć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatać przez 2-3 minuty - można zrobić to dłonią, bezpośrednio w misce. Zagniecione przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Uformować wałek obtoczony mąką, pokroić go na 9 kawałków. Z tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają tak jak klasyczne pszenne pieczywo, chyba że poukładamy je w foremkach. Ja piekę bardziej płaskie na tradycyjnej blasze. Podrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec przez około 20-30 minut, aż się lekko zrumienią.




6/21
Składniki: 70 dkg mąki, 3 dkg drożdży, niecała szklanka...
fot. Istock

5. BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ

Składniki: 70 dkg mąki, 3 dkg drożdży, niecała szklanka mleka, niecała szklanka wody, 3 łyżki masła, pół łyżeczki soli, łyżka cukru

Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem. Dolać ciepłe (nie gorące) mleko i rozpuścić drożdże. Wsypać kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać z solą do większej miski, wlać wyrośnięty rozczyn, podgrzaną wodę i stopione, ostudzone masło. Zarobić ciasto żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pieczemy je w temperaturze 180 st. C przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.




7/21
Składniki: 50-60 dkg mąki tortowej, 3 dkg drożdży, niepełna...
fot. Istock

6. BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Składniki: 50-60 dkg mąki tortowej, 3 dkg drożdży, niepełna szklanka ciepłego mleka, łyżka cukru, łyżeczka soli, 1 jajko, około 1/4 kostki miękkiego masła

Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na kuleczki - ja z takiej porcji robię 12 niewielkich bułeczek. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, jedna obok drugiej. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Przed włożeniem do pieca można posmarować je roztopionym masłem. Piec w temperaturze 190 st. C przez około 15 minut - powinny być rumiane. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy bułki są już upieczone, postukajmy palcem w bułkę. Jeśli wydaje „głuchy” dźwięk, to znaczy że jest już gotowa.




8/21
Składniki na 12 sztuk:...
fot. Istock

7. DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI

Składniki na 12 sztuk:
25 g drożdży, 250 ml mleka, 100 g miękkiego masła,
1 łyżka cukru waniliowego, 450 g mąki (ok. 3 szklanki), 100 g cukru, 1/2 łyżeczki soli, 120 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków. Nadzienie: 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany, 3 łyżki dżemu - użyłam malinowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, owoce - u mnie jeżyny

Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać połowę lekko podgrzanego mleka, kilka łyżek mąki i dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, żeby rozczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić przykryte na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Przygotować nadzienie mieszając ze sobą śmietanę, dżem i cynamon. Z ciasta formować bułeczki, lekko spłaszczać górę i nakładać w to miejsce nadzienie, a na nie owoce. Brzegi bułeczek posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione. Moje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy cukier jest zbędny.




Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Zakończono naprawę sieci wodociągowej w Żarach! Woda wkrótce popłynie z kranów!

Zakończono naprawę sieci wodociągowej w Żarach! Woda wkrótce popłynie z kranów!

Groźny pożar w Kostrzynie nad Odrą. Paliło się mieszkanie socjalne

Groźny pożar w Kostrzynie nad Odrą. Paliło się mieszkanie socjalne

Wiemy, gdzie i kiedy odbędzie się 25. Lubuskie Święto Plonów. Oj będzie się działo!

Wiemy, gdzie i kiedy odbędzie się 25. Lubuskie Święto Plonów. Oj będzie się działo!

Zobacz również

Najlepsze oprawy z finałów Pucharu Polski. Przoduje Legia

Najlepsze oprawy z finałów Pucharu Polski. Przoduje Legia

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie