9/21
Składniki na ciasto:  200-230 g mąki, 100 ml mleka, 30 g...
fot. Istock

8. WYTRAWNE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, CEBULĄ I ZIOŁAMI

Składniki na ciasto: 200-230 g mąki, 100 ml mleka, 30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 50 g miękkiego masła.

Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe mleko, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Składniki farszu: ok. 150 g twardego sera - ważne, żeby to był prawdziwy ser, a nie wyrób seropodobny, 1 średnia cebula, świeży tymianek według upodobań - ja dodałam około łyżki stołowej drobno posiekanego, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie: Ser zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Wszystko razem połączyć z tymiankiem i pieprzem. Można rozetrzeć w dłoniach lub potraktować blenderem, powstanie wtedy fajna zbita masa. Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je. Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło. Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek.

Przepisy Małgorzaty Kijowskiej,
autorki bloga www.daylicooking.pl





10/21
Składniki: 1 szklanka wody, 1/4 szklanki stopionego masła,...
fot. Istock

9. GORĄCE BUŁKI Z KRZYŻYKIEM

Składniki: 1 szklanka wody, 1/4 szklanki stopionego masła, 1/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 3 i 3/4 szklanki białej mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 szklanka rodzynek.

Przygotowanie: Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy bułki, lekko spłaszczamy, nożem wygniatamy na powierzchni „krzyżyk” i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 18-20 minut.

Dorota Liszka





11/21
Składniki:  600 g mąki pszennej, 30 ml oleju rzepakowego,...
fot. Istock

10. SWOJSKIE BUŁECZKI

Składniki: 600 g mąki pszennej, 30 ml oleju rzepakowego, 280 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 8 g drożdży instant.

Przygotowanie: w wodzie rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy. Do miski wykładamy pozostałe składniki, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto na około 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta, formujemy małe bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 220 stopni C przez 20 minut.

Koło Gospodyń Wiejskich z Janczewa
www.kgwjanczewo.blogspot.com





12/21
Składniki: 200 ml letniej wody, 40 dag n mąki, 6 dag...
fot. Istock

11. BAGIETKA NA ŚNIADANIE

Składniki: 200 ml letniej wody, 40 dag n mąki, 6 dag roztopionego masła, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1,5 dag drożdży lub 7 g suszonych (instant), mak, 1 jajo do posmarowania.

Przygotowanie: drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, sól i roztopione, wystudzone masło. Mieszamy, wyrzucamy na blat i zagniatamy. Wstawiamy do miski na 1 godzinę. Przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciast dzielimy na dwie części. Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka, dobrze zlepiamy brzegi i formujemy bagietkę. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy na 30 minut. Robimy na niej nacięcia. Pieczemy 20-25 minut.
Danuta Rozmys, autorka bloga
Kocurkowa Kuchnia Babuni






Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Biomutant na Nintendo Switch. Jak wypada port na tle silniejszych konsol?

Biomutant na Nintendo Switch. Jak wypada port na tle silniejszych konsol?

Rusza przebudowa ul. Spichrzowej w Gorzowie. Jakie utrudnienia od 20 maja?

Rusza przebudowa ul. Spichrzowej w Gorzowie. Jakie utrudnienia od 20 maja?

Pożary to dzieło przypadku, czy celowego działania? Zapytaliśmy wiceszefa MSWiA

TYLKO U NAS
Pożary to dzieło przypadku, czy celowego działania? Zapytaliśmy wiceszefa MSWiA

Zobacz również

Gangsterzy wysadzali i okradali bankomaty m.in. w Lubuskiem. Ukradli 5,7 mln zł!

Gangsterzy wysadzali i okradali bankomaty m.in. w Lubuskiem. Ukradli 5,7 mln zł!

Senatorowie przyjechali do Słońska. Rozmawiają tu o przyszłości parków narodowych

Senatorowie przyjechali do Słońska. Rozmawiają tu o przyszłości parków narodowych