5/28
Składniki:6 jaj, 20 dag twarogu chudego, 1 por - zielona...
fot. Grzegorz Kułdo

Kurczaczki wielkanocne

Składniki:6 jaj, 20 dag twarogu chudego, 1 por - zielona część do dekoracji, majonez 330g, ziarenka ziela angielskiego do dekoracji, marchew ugotowana, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 pomidor, 1 główka sałaty, sól, pieprz mielony do smaku.

Przygotowanie: ugotować jaja na twardo, obrać, przekroić wzdłuż. Sałatę umyć, osuszyć , rozłożyć na półmisku. Na wcześniej położonej sałacie układamy połówki jajek Z twarogu formujemy kuleczki, które doprawiamy solą i pieprzem i z nich robimy główki. Z pora, ziela angielskiego, kukurydzy i pomidora robimy dekorację.

6/28
Składniki: 6 jajek, 10 dag szynki, 1 ogórek, pęczek...
fot. Justyna Kamińska

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem

Składniki: 6 jajek, 10 dag szynki, 1 ogórek, pęczek szczypiorku, majonez, słodka papryka zmielona, pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie: jajka ugotować na twardo i ostudzić. Wyjąć żółtka i dobrze rozetrzeć. Szczypiorek umyć i posiekać. Szynkę pokroić w kostkę. Ogórek pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z żółtkami, dodać paprykę mieloną słodką, doprawić solą i pieprzem. Dodać szynkę i ogórek. Dokładnie wymieszać. Wydrążone połówki jajek napełnić farszem. Posypać szczypiorkiem i udekorować plastrami ogórka i opcjonalnie również kawałkami świeżej czerwonej papryki.

7/28
Składniki:1,2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1...
fot. Maria Nizioł

Wieniec z jajkiem

Składniki:1,2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 czerstwa kajzerka, 1 cebula, 2 surowe jajka, 6 jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, duża łyżka majeranku, łyżka oleju do zeszklenia cebuli, masło do smarowania formy, bułka tarta do obsypania formy.
Przygotowanie: mięso zmielić, namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę również zmielić i dodać do mięsa, drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju. Nieco przestudzić. Dodać do mięsa. Do masy wbić dwa surowe jajka. Dodać przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i majeranek.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Przygotować formę do pieczenia: wysmarować ją masłem i obsypać tartą bułką. Na dno formy wyłożyć około połowę mięsnej masy i pośrodku zrobić lekkie wgłębienie łyżką. We wgłębieniu układać ugotowane na twardo jajka. Na jajka nałożyć pozostałą część masy mięsnej dociskając ją dokładnie do brzegów i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 80 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, i po około 10 minutach zlać powstały podczas pieczenia płyn, pieczeń wyjąć z formy.

8/28
Składniki: 6 jajek, szklanka drobno posiekanych pieczarek,...
fot. Marta Urbańska

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i pieczarka

Składniki: 6 jajek, szklanka drobno posiekanych pieczarek, pół cebuli, 4 suszone pomidory plus 2 łyżki oliwy z pomidorów, łyżka szczypiorku, łyżka rzeżuchy, sól, świeżo mielony czarny pieprz, sałata.

Przygotowanie: jajka ugotować na twardo, wystudzić. Przekroić na połówki. Na oliwie z suszonych pomidorów podsmażyć posiekaną cebulę razem z pieczarkami, przestudzić. Pomidory posiekać, wymieszać z pieczarkami oraz roztartymi żółtkami z jajek. Dodać posiekany szczypiorek i rzeżuchę, przyprawić do smaku. Nadziać jajka. Na talerzu ułożyć listki sałaty, połówki faszerowanych jajek, całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Pod Gorzowem spłonął dom jednorodzinny. Z budynku zostały zgliszcza!

Pod Gorzowem spłonął dom jednorodzinny. Z budynku zostały zgliszcza!

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

Zobacz również

Ryk silników i wspólna modlitwa. Lubuscy motocykliści rozpoczną sezon pielgrzymką

Ryk silników i wspólna modlitwa. Lubuscy motocykliści rozpoczną sezon pielgrzymką

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu