Kurczaczki wielkanocne
Składniki:6 jaj, 20 dag twarogu chudego, 1 por - zielona część do dekoracji, majonez 330g, ziarenka ziela angielskiego do dekoracji, marchew ugotowana, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 pomidor, 1 główka sałaty, sól, pieprz mielony do smaku.
Przygotowanie: ugotować jaja na twardo, obrać, przekroić wzdłuż. Sałatę umyć, osuszyć , rozłożyć na półmisku. Na wcześniej położonej sałacie układamy połówki jajek Z twarogu formujemy kuleczki, które doprawiamy solą i pieprzem i z nich robimy główki. Z pora, ziela angielskiego, kukurydzy i pomidora robimy dekorację.
Jajka faszerowane szynką i ogórkiem
Składniki: 6 jajek, 10 dag szynki, 1 ogórek, pęczek szczypiorku, majonez, słodka papryka zmielona, pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: jajka ugotować na twardo i ostudzić. Wyjąć żółtka i dobrze rozetrzeć. Szczypiorek umyć i posiekać. Szynkę pokroić w kostkę. Ogórek pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z żółtkami, dodać paprykę mieloną słodką, doprawić solą i pieprzem. Dodać szynkę i ogórek. Dokładnie wymieszać. Wydrążone połówki jajek napełnić farszem. Posypać szczypiorkiem i udekorować plastrami ogórka i opcjonalnie również kawałkami świeżej czerwonej papryki.
Wieniec z jajkiem
Składniki:1,2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 czerstwa kajzerka, 1 cebula, 2 surowe jajka, 6 jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, duża łyżka majeranku, łyżka oleju do zeszklenia cebuli, masło do smarowania formy, bułka tarta do obsypania formy.
Przygotowanie: mięso zmielić, namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę również zmielić i dodać do mięsa, drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju. Nieco przestudzić. Dodać do mięsa. Do masy wbić dwa surowe jajka. Dodać przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i majeranek.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Przygotować formę do pieczenia: wysmarować ją masłem i obsypać tartą bułką. Na dno formy wyłożyć około połowę mięsnej masy i pośrodku zrobić lekkie wgłębienie łyżką. We wgłębieniu układać ugotowane na twardo jajka. Na jajka nałożyć pozostałą część masy mięsnej dociskając ją dokładnie do brzegów i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 80 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, i po około 10 minutach zlać powstały podczas pieczenia płyn, pieczeń wyjąć z formy.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i pieczarka
Składniki: 6 jajek, szklanka drobno posiekanych pieczarek, pół cebuli, 4 suszone pomidory plus 2 łyżki oliwy z pomidorów, łyżka szczypiorku, łyżka rzeżuchy, sól, świeżo mielony czarny pieprz, sałata.
Przygotowanie: jajka ugotować na twardo, wystudzić. Przekroić na połówki. Na oliwie z suszonych pomidorów podsmażyć posiekaną cebulę razem z pieczarkami, przestudzić. Pomidory posiekać, wymieszać z pieczarkami oraz roztartymi żółtkami z jajek. Dodać posiekany szczypiorek i rzeżuchę, przyprawić do smaku. Nadziać jajka. Na talerzu ułożyć listki sałaty, połówki faszerowanych jajek, całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem.