Jajeczne pisanki
Składniki: 6 jajek, 2 kajzerki, 2 małe cebule, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 szklanki mleka, olej, sól, pieprz, łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: Kajzerki namoczyć w mleku, odcisnąć. 4 jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, rozgnieść widelcem. Cebule obrać, posiekać drobniutko (można ją również lekko podsmażyć/niekonieczne). Kajzerki, cebule, ugotowane i 2 pozostałe surowe jajka ugnieść na jednolitą masę. Przyprawić solą i pieprzem. Wersja zielona z dodatkiem pietruszki. Masę uformować na kształt jaj i obtaczać każde "jajo" w bułce tartej. Olej rozgrzać na patelni, włożyć "jaja" i smażyć z obydwu stron na rumiano.
Jajka wędzone
Składniki: 10 jajek, sól lub sól wędzona do smaku, woda
Przygotowanie: do garnka wkładamy 10 jajek, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy około 10-25 minut na twardo. Przelewamy zimną wodą zostawiamy by wystygły, wyjmujemy, osuszamy Kilka jajek obieramy ze skorupek. Jedne i drugie umieszczamy na ruszcie wędzarni. Zaczynamy wędzenie od temperatury 20 stopni i stopniowo podnosimy ją nie przekraczając 45 stopni. Wędzimy przez kilka godzin, aż jajka nabiorą
bursztynowego koloru Wędzenie zaczynamy od niższej temperatury by, jajka nie popękały, zaś aromat z wędzenia wnikał do środka jajka. W zależności od koloru jaki chcemy uzyskać podnosimy temperaturę o kilka stopni na wędzarni.
Wielkanocny pasztet jajeczny
Składniki: 10 jajek, 2 cebule średniej wielkości, 3 łyżki oleju, 3/4 szkl. otręby owsianych mielonych, 5 dag śmietany, 2 żółtka, 2 białka, 2 łyżki koperku, 2 łyżki natki pietruszki, 5 łyżek groszku zielonego mrożonego lub konserwowego, 1/2 szkl. mini marchewek mrożonych, 4 łyżki startego żółtego sera, 1 łyżka stopionego masła lub masła klarownego, sól, pieprz, przyprawa do jajek (jeśli ktoś lubi), cukier.
Przygotowanie: gotujemy jajka na twardo. Cebulę obieramy,siekamy wkładamy do miski posypujemy szczyptą cukru mieszamy,odstawiamy na 15 minut,następnie szklimy na patelni na oleju. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Do miski wkładamy pokrojone jajka, otręby, cebulę, śmietanę, pietruszkę, koperek, groszek zielony delikatnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do jajek. Kiedy masa jajeczna jest doprawiona dodajemy surowe żółtka,mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli, łączymy z naszą masą jajeczną. Do foremki silnikowej wkładamy połowę naszej masy na której układamy mini marchewki,przykrywamy pozostałą masą jajeczną,uklepujemy równamy brzegi. Wierzch posypujemy startym serem skrapiamy stopionym masłem. Pasztet jajeczny wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na około 30-40 minut.
Wielkanocne ciasto pełne jajek na wesoło
Składniki: na ciasto - 10 łyżek cukru, 20 dag margaryny, 4 jajka, szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek cytrynowy; na budyń: szklanka mleka, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml śmietanki kremówki ok. 30%, 2-3 łyżki cukru; dodatkowo niecała puszka moreli.
Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękką margarynę, ucierać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, na koniec kilka kropel olejku. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 15 minut. Blacha z wyposażenia kuchenek wymiar ok. 39x39 cm. Piekarnik nagrzany do 170-180 stopni. Ugotować budyń: mleko, mąkę ziemniaczaną, cukry, wymieszać w garnku, zagotować, dołączyć śmietankę, wymieszać. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i wylać na nie budyń w postaci białych plam - będą białka jajek. Zapiec ponownie około 10 minut, wyciągnąć. Morele odsączyć z soku i nakładać na plamy jako żółtka. Sok morelowy z puszki dopełnić wodą do 300 ml, rozrobić jasną galaretkę. Galaretką smarować wierzch morelowych żółtek, aby błyszczały, posmarować wokół całe ciasto.