Kawa jest specyficznym napojem. Niektórzy lubią ją z dodatkami: mlekiem, cukrem, jajkiem, syropami, cynamonem, kardamonem itp. Po przeciwnej stronie mamy zwolenników "małej czarnej" w wydaniu "bez niczego"- jak natura chciała. Jedni i drudzy piją ją głównie dla walorów smakowych, mało kto wie, że kawa ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jakie? CZYTAJ DALEJ >>>
Czytaj również:kawa
Zobacz film: Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. 7 powodów, dla których zaczniesz codziennie ją pić:
Kawa może być remedium na zakwasy i oparzenia słoneczne
Kawa może być remedium na zakwasy i oparzenia słoneczne.
Ból mięśni możemy zmniejszyć pijąc około 2-3 filiżanek dziennie. Zawarte w niej substancje działają skuteczniej niż leki przeciwbólowe. Bonusem są efekty smakowe i pobudzający aromat i zwiększenie wytrzymałości podczas ćwiczeń. Wystawiając się na działanie promieni słonecznych prócz kremów ochronnych warto wspomóc się kawą – zmniejsza ryzyko występowanie przebarwień skóry i oparzeń.
„Dba” o nasze narządy wewnętrzne i zapobiega wielu chorobom
„Dba” o nasze narządy wewnętrzne i zapobiega wielu chorobom:
Serce:
Substancje zawarte w kawie mają wpływ na ochronę tętnic. Wykazują też przeciwzapalne właściwości. Sekretem jest umiarkowane spożycie napoju – maksymalnie 2- 4 filiżanki dziennie
Wątroba:
Picie kawy hamuje powstawanie „zapalnych” enzymów, a tym samym zapobiega występowaniu nowotworów wątroby, stłuszczeniom tego narządu, stanom zapalnym i marskości.
Ponadto polifenole zawarte w kawie zmniejszają ryzyko nowotworów: piersi, jelita grubego, prostaty, jamy ustnej i w niektórych przypadkach raka skóry. Wpływając dobroczynnie na układ nerwowy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Naukowe badania dowodzą też, że wytrawni kawosze są mniej narażeni na cukrzycę typu 2.
Kawa spala tkankę tłuszczową
Kawa spala tkankę tłuszczową
Kofeina, która zawarta jest w wielu suplementach redukujących tkankę tłuszczową zawiera właśnie kofeinę. Picie aromatycznego napoju jest znacznie przyjemniejsze niż łykanie bezsmakowych tabletek. Nie możemy jednak zapomnieć, że musi być to naprawdę Mała Czarna: bez cukru, mleka, „zabielaczy” i syropów smakowych. Dlaczego jeszcze warto pić kawę? Ponieważ dostarcza cenne witaminy i mikroelementy: B2, B3 i B5 , mangan, potas i magnez.