1/9
Smakują wybitnie nie tylko w ostatni dzień karnawału. Są...
fot. Piotr Warczak

8 przepisów na dobrego śledzia

Smakują wybitnie nie tylko w ostatni dzień karnawału. Są bardzo zdrowe i mają mało kalorii – to ich największa zaleta. Są bogatym źródłem białka, witamin oraz mikroelementów. Dzięki nim poprawisz pamięć i wzmocnisz serce. Mamy dla Was osiem przepisów, które przydadzą się każdą okazję.

Zobacz też: Świąteczna kuchnia śledziowa. Blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradziła swoje przepisy

2/9
SKŁADNIKI:...
fot. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa

Śledzie w musztardowym sosie

SKŁADNIKI:
5-6 sztuk płatów śledziowych w oleju,
5 łyżek musztardy (3 łagodnej i 2 , lub wg upodobań)
1 łyżka majonezu,
1 cebula,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki oliwy.
1 łyżka przegotowanej wody,
koperek (świeży lub suszony)

PRZYGOTOWANIE:
Śledzie kroimy na 2-3 cm kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Po 4-5 minutach odcedzamy ją. Musztardę mieszamy z majonezem, cukrem, oliwą i 1 łyżką przegotowanej, ostudzonej wody. Dodajemy posiekany koperek i cebulę – dokładnie mieszamy. Śledzie mieszamy z sosem i odstawiamy do lodówki minimum na 2-3 godziny.

Przepis Olgi Smolec-Kmoch, autorki bloga www. poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com

Zobacz też: Magiczne święta Magdy Gessler. O jakim prezencie marzy restauratorka?

3/9
SKŁADNIKI:...
fot. Piotr Warczak

Sałatka z matiasów

SKŁADNIKI:
2 szklanki drobnej fasoli,
3 ziemniaki,
4 filety śledziowe,
2 cebule,
1 łyżka soku z cytryny,
po szczypcie suszonego cząbru, soli i pieprzu,
4 łyżki oleju,
kilka łyżek posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę i ziemniaki ugotować. Cebulę, ziemniaki i śledzie skroić w kostkę. Włożyć do salaterki, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przepis Natalii Nowak

Zobacz też: Świąteczna kuchnia śledziowa. Blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradziła swoje przepisy

4/9
SKŁADNIKI...
fot. Piotr Warczak

Śledź z rodzynkami

SKŁADNIKI
600g filetów śledziowych (z zalewy słonej – wtedy wymoczyć, ale mogą być też takie z oleju)
4 spore cebule
1 duża marchew
100 g rodzynek
Koncentrat pomidorowy 190 g
sól,
pieprz,
papryka słodka.

PRZYGOTOWANIE:
Cebule obrać, pokroić w piórka i poddusić na oleju na patelni, aż zmięknie. Dodać startą grubo marchew, chwilę poddusić. Następnie dodać rodzynki, przecier, smażyć ok. 10 min. Doprawić według smaku. Ostudzone warzywa dodać do pokrojonych w większe kawałki śledzi, wymieszać, schować do lodówki. Tak przygotowane śledzie najsmaczniejsze są na drugi dzień.

Przepis od KGW z Kalska

Zobacz też: Magiczne święta Magdy Gessler. O jakim prezencie marzy restauratorka?

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

W Żaganiu ślubowanie radnych i burmistrza jak rockowy koncert! Sala pękała w szwach!

W Żaganiu ślubowanie radnych i burmistrza jak rockowy koncert! Sala pękała w szwach!

Wiceprezydenci wybrani. - Czas wziąć się do roboty - mówi prezydent Pabierowski

Wiceprezydenci wybrani. - Czas wziąć się do roboty - mówi prezydent Pabierowski

Jak chatGPT odpowiedział na pytania maturalnie z języka polskiego?

Jak chatGPT odpowiedział na pytania maturalnie z języka polskiego?

Zobacz również

Czy nowa Rada Powiatu Żagańskiego zostanie rozwiązana?! Radni nie wybrali starosty!

Czy nowa Rada Powiatu Żagańskiego zostanie rozwiązana?! Radni nie wybrali starosty!

Jak chatGPT odpowiedział na pytania maturalnie z języka polskiego?

Jak chatGPT odpowiedział na pytania maturalnie z języka polskiego?