8 przepisów na dobrego śledzia
Smakują wybitnie nie tylko w ostatni dzień karnawału. Są bardzo zdrowe i mają mało kalorii – to ich największa zaleta. Są bogatym źródłem białka, witamin oraz mikroelementów. Dzięki nim poprawisz pamięć i wzmocnisz serce. Mamy dla Was osiem przepisów, które przydadzą się każdą okazję.
Zobacz też: Świąteczna kuchnia śledziowa. Blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradziła swoje przepisy
Śledzie w musztardowym sosie
SKŁADNIKI:
5-6 sztuk płatów śledziowych w oleju,
5 łyżek musztardy (3 łagodnej i 2 , lub wg upodobań)
1 łyżka majonezu,
1 cebula,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki oliwy.
1 łyżka przegotowanej wody,
koperek (świeży lub suszony)
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie kroimy na 2-3 cm kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Po 4-5 minutach odcedzamy ją. Musztardę mieszamy z majonezem, cukrem, oliwą i 1 łyżką przegotowanej, ostudzonej wody. Dodajemy posiekany koperek i cebulę – dokładnie mieszamy. Śledzie mieszamy z sosem i odstawiamy do lodówki minimum na 2-3 godziny.
Przepis Olgi Smolec-Kmoch, autorki bloga www. poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com
Zobacz też: Magiczne święta Magdy Gessler. O jakim prezencie marzy restauratorka?
Sałatka z matiasów
SKŁADNIKI:
2 szklanki drobnej fasoli,
3 ziemniaki,
4 filety śledziowe,
2 cebule,
1 łyżka soku z cytryny,
po szczypcie suszonego cząbru, soli i pieprzu,
4 łyżki oleju,
kilka łyżek posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę i ziemniaki ugotować. Cebulę, ziemniaki i śledzie skroić w kostkę. Włożyć do salaterki, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przepis Natalii Nowak
Zobacz też: Świąteczna kuchnia śledziowa. Blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradziła swoje przepisy
Śledź z rodzynkami
SKŁADNIKI
600g filetów śledziowych (z zalewy słonej – wtedy wymoczyć, ale mogą być też takie z oleju)
4 spore cebule
1 duża marchew
100 g rodzynek
Koncentrat pomidorowy 190 g
sól,
pieprz,
papryka słodka.
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obrać, pokroić w piórka i poddusić na oleju na patelni, aż zmięknie. Dodać startą grubo marchew, chwilę poddusić. Następnie dodać rodzynki, przecier, smażyć ok. 10 min. Doprawić według smaku. Ostudzone warzywa dodać do pokrojonych w większe kawałki śledzi, wymieszać, schować do lodówki. Tak przygotowane śledzie najsmaczniejsze są na drugi dzień.
Przepis od KGW z Kalska
Zobacz też: Magiczne święta Magdy Gessler. O jakim prezencie marzy restauratorka?