Śledziowa sałatka z ananasem
SKŁADNIKI:
5 płatów śledzia
2 cebule
Mała puszka ananasa
1 paczka orzechów włoskich posiekanych
4 ogórki konserwowe
seler surowy starty
zioła prowansalskie,
cukier,
sól,
ocet do smaku
majonez.
PRZYGOTOWANIE:
Składniki pokroić w kostkę, dodać orzechy, majonez, starty seler i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Przepis od KGW „Lesznianki”
Zobacz też: Świąteczna kuchnia śledziowa. Blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradziła swoje przepisy
Cytrynowe śledzie
SKŁADNIKI:
4-5 sztuk płatów śledziowych,
1 cebula,
1 cytryna,
7 ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
5 ziaren jałowca,
olej
PRZYGOTOWANIE:
Cytrynę wyparzamy i kroimy w cienkie plasterki (wyjmujemy pestki). Cebulę kroimy w półksiężyce. Śledzie kroimy w 2-3 cm paseczki. Do słoika wkładamy naprzemiennie cebulę, cytrynę i śledzie, dokładając liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Zalewamy olejem do przykrycia wszystkich składników. Zamykamy szczelnie słoik, wstawiamy do lodówki na kilka dni.
Przepis Olgi Smolec-Kmoch, autorki bloga www. poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com
Zobacz też: Świąteczna kuchnia śledziowa. Blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradziła swoje przepisy
Śledź w cieście
SKŁADNIKI:
8 filetów śledziowych
500 ml mleka
30 dkg mąki
1 łyżka masła
sól
pieprz
olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Przyrządzić ciasto z mleka, mąki, jajek i stopionego masła. Dodać pieprzu i soli. Następnie należy odstawić je na chwilę. Połówki śledzia zanurzać w cieście i smażyć na gorącym oleju z obu stron.
Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich wTuplicach
Zobacz też: Magiczne święta Magdy Gessler. O jakim prezencie marzy restauratorka?
Śledziowa sałatka warstwowa
SKŁADNIKI:
6 płatów śledziowych
3 jajka
4 ziemniaki ugotowane
3 cebule
4 marchewki ugotowane
1 łyżka chrzanu
pół szklanki majonezu
pół szklanki śmietany
sól,
pieprz,
olej.
PRZYGOTOWANIE:
Układać w kolejności:
pierwsza warstwa: śledzie pokroić w paski, popieprzyć i polać olejem,
druga warstwa: ziemniaki zetrzeć na grubej tarce,
trzecia warstwa: cebulę pokroić w kostkę,
czwarta warstwa: marchew zetrzeć na tarce, popieprzyć i odrobinę polać olejem.
Sos: chrzan, majonez, śmietanę razem wymieszać-wylać na wierzch i na to zetrzeć ugotowane jajka.
Przepis przekazała Janina Jaroszek z KGW Pieski
Zobacz też: Magiczne święta Magdy Gessler. O jakim prezencie marzy restauratorka?