Przesyłam przepis na pyszne babeczki które wspaniale pasują do ciepłej kawy lub herbatki w te zimne dni :) Naprawde rozpływają się w ustach - napisała do nas Małgorzata Mykieciuk.
Dziękujemy bardzo za przepis, nagradzamy go książką i zapraszamy do gotowania z "Gazetą Lubuską". Państwa przepisy będziemy umieszczać na www.gazetalubuska.pl/kuchnia oraz w wydaniach papierowych.
Przepisy, porady kulinarne prosimy nadsyłać na adres: [email protected]
Babeczki z budyniem
Składniki : 15 dag masła lub dobrej margaryny, 30 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli, budyń śmietankowy, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, tłuszcz do foremek, cukier puder do posypania.
Przygotowanie: masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folie spożywczą i chłodź w lodówce ok. 1 godz. Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem cukru, ostudź. Odkrój 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Wykrawaj foremkami do babeczek, a nastepnie palcami dociśnij ciasto do ścian foremek. Następnie do każdej wyłożonej ciastem foremki nałóż porcję budyniu. Z reszty ciasta wykrawaj krążki o średnicy foremek i przykrywaj wierzch babeczek, ostrożnie zlep brzegi. Piecz 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni C. Ostudź, posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Pozdrawiam Gosia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?