Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babeczki według przepisu naszej Czytelniczki

(staw)
Oto babeczki w całej okazałości
Oto babeczki w całej okazałości Fot. Małgorzata Mykieciuk
Pani Małgorzata poleca do kawy lub herbaty swoje babeczki. Możemy je zobaczyć już na zdjęciu.

Przesyłam przepis na pyszne babeczki które wspaniale pasują do ciepłej kawy lub herbatki w te zimne dni :) Naprawde rozpływają się w ustach - napisała do nas Małgorzata Mykieciuk.

Dziękujemy bardzo za przepis, nagradzamy go książką i zapraszamy do gotowania z "Gazetą Lubuską". Państwa przepisy będziemy umieszczać na www.gazetalubuska.pl/kuchnia oraz w wydaniach papierowych.
Przepisy, porady kulinarne prosimy nadsyłać na adres: [email protected]

Babeczki z budyniem

Składniki : 15 dag masła lub dobrej margaryny, 30 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli, budyń śmietankowy, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, tłuszcz do foremek, cukier puder do posypania.

Przygotowanie: masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folie spożywczą i chłodź w lodówce ok. 1 godz. Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem cukru, ostudź. Odkrój 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Wykrawaj foremkami do babeczek, a nastepnie palcami dociśnij ciasto do ścian foremek. Następnie do każdej wyłożonej ciastem foremki nałóż porcję budyniu. Z reszty ciasta wykrawaj krążki o średnicy foremek i przykrywaj wierzch babeczek, ostrożnie zlep brzegi. Piecz 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni C. Ostudź, posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Pozdrawiam Gosia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska