Wigiljna zupa grzybowa
Grzybowa i barszcz to nie jedyne zupy, podawane w Polsce na Wigilię
Wigilijny barszcz na zakwasie
Wigilijny barszcz jest najpopularniejszą (ale nie jedyną) zupą, od której Polacy zaczynają wieczerzę. Jada się go m.in. w znacznej części Małopolski, na Warmii, Mazurach, Pomorzu, Kujawach, Lubelszczyźnie i Podlasiu. W niektórych domach króluje czysty barszcz, w innych podaje się go z uszkami, pasztecikami, a nawet z pierogami. Zobacz, jak przygotować tradycyjny barszcz wigilijny.
Zupa grzybowa
Tradycyjna wigilijna grzybowa jest gotowana na suszonych grzybach, które w trakcie powolnego podgrzewania uwalniają swój smak oraz właściwości. Wyjątkowa wersja grzybowej powstaje na Kurpiach Zielonych. Tam gospodynie przygotowują tę zupę na kwasie z kapusty. Zobacz, jak przygotować zupę grzybową.
Zupa z karpia
Choć mogłoby się wydawać, że zupa rybna jest symbolem Pomorza, to jako potrawę wigilijną wskazują ją przede wszystkim mieszkańcy Podlasia i Śląska. Tradycyjna zupa rybna podawana na Wigilię jest gotowana na głowach i ogonach karpi oraz włoszczyźnie. Na koniec zabiela się ją śmietaną. Przepis jest bardzo prosty, a zupa smakuje wyśmienicie, więc warto wypróbować tę potrawę, nawet jeśli nie zamierzamy jej podać na wigilię. Zobacz, jak przygotować wigilijną zupę rybną.