5/7
Na Podkarpaciu zamiast barszczu czy grzybowej podaje się na...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Żur z grzybami

Na Podkarpaciu zamiast barszczu czy grzybowej podaje się na Wigilię żur z grzybami. Jest to postna wersja znanego szerzej w całej Polsce wielkanocnego żuru z kiełbasą. Przygotowuje się go na zakwasie – żytnim lub owsianym, a do zupy się suszone grzyby oraz ziemniaki.

Wigilijny żurek z grzybami – przepis
Składniki:
- garść suszonych grzybów leśnych,
- dwie szklanki zakwasu na żur,
- litr bulionu warzywnego,
- kilka ugotowanych ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- sól do smaku.

Jak przygotować postny żurek z grzybami?
1. Grzyby namoczyłam na noc.
2. Przełożyłam grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, do garnka i gotowałam do miękkości przez ok. 40 minut.
3. Dolałam bulion warzywny, rozgnieciony czosnek i stopniowo dolewałam zakwas. Krótko zagotowałam. Żur podaje się z ugotowanymi ziemniakami.

6/7
To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska....
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Moczka

To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska. Powstaje z piwa, pierników oraz bakalii. Do gotowania moczki używa się kompotu jabłkowego, ciemnego piwa, pokruszonego piernika, orzechów oraz rodzynków. Można także dodać suszone owoce, takie jak figi, śliwki czy morele. Moczkę gotujemy, ale podajemy schłodzoną!

Moczka – śląska zupa z pierników i bakalii
Składniki:
- 200 g piernika lub pierniczków,
- pół litra kompotu jabłkowego,
- pół litra kompotu węgierkowego,
- szklanka ciemnego piwa,
- po garści orzechów włoskich i migdałów,
- po garści suszonych śliwek, moreli i rodzynków.

Jak przygotować śląską moczkę?
1. Namoczyłam na noc pokruszony piernik.
2. Rano zagotowałam piernik z wodą, a następnie zblendowałam masę z sokami i piwem. Dodałam posiekane orzechy oraz bakalie. Zagotowałam masę, cały czas mieszając.
3. Moczkę schłodziłam i podałam posypaną płatkami migdałów.

7/7
To potrawa wigilijna znana przede wszystkim wśród osób,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Zupa migdałowa

To potrawa wigilijna znana przede wszystkim wśród osób, których przodkowie pochodzili z Kresów. Przygotowuje się ją ze słodkich i gorzkich migdałów, mleka, ryżu, rodzynek i cukru. Co ważne, kresowa zupa migdałowa smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Migdałowa zupa kresowa – przepis na wigilię
Składniki:
- dwie garście migdałów,
- garść rodzynków,
- szklanka ryżu,
- 2 szklanki mleka,
- cukier i sól do smaku.

Jak przygotować wigilijną zupę migdałową?
1. Migdały posiekałam, wymieszałam z mlekiem, cukrem i solą.
2. Ryż ugotowałam osobno, na sypko.
3. Do zupy dodałam rodzynki, a na końcu ryż.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Sejmik lubuski. Radni województwa wybrali członków zarządu województwa

Sejmik lubuski. Radni województwa wybrali członków zarządu województwa

Niebywały wyczyn Sørlotha. Lewandowski o koronie króla strzelców może zapomnieć WIDEO

Niebywały wyczyn Sørlotha. Lewandowski o koronie króla strzelców może zapomnieć WIDEO

Polecamy

W grze o awans do III ligi zostały już tylko dwie drużyny

W grze o awans do III ligi zostały już tylko dwie drużyny

Niebywały wyczyn Sørlotha. Lewandowski o koronie króla strzelców może zapomnieć WIDEO

Niebywały wyczyn Sørlotha. Lewandowski o koronie króla strzelców może zapomnieć WIDEO

Prezydent Iranu zginął w katastrofie śmigłowca - WIDEO

AKTUALIZACJA
Prezydent Iranu zginął w katastrofie śmigłowca - WIDEO