1/6
Zakwas z buraków i barszczyk do picia...
fot. IstockPhoto.com

Zakwas z buraków i barszczyk do picia
Składniki:
zakwas:
1 kg buraków,
2 litry wody,
piętka lub skórka razowego chleba,
1 czubata łyżka soli,
3 listki laurowe,
3 ząbki czosnku,
3-5 ziarenek ziela angielskiego.
barszczyk:
porcja rosołowa (wigilijny barszcz bez mięsa, czyli tę pozycję pominąć),
włoszczyzna,
kilka grzybków suszonych,
około 2-3 litrów wody
2 kg buraków,
3 ząbki czosnku,
2-3 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
cukier
zakwas z buraków

Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w kamionkowym naczyniu lub słoiku, na przemian z czosnkiem, listkami i zielem, wrzucić kawałek chleba. Zagotować wodę z solą, wystudzić i zimną zalać buraki. Odstawić na 3 - 5 dni.
W garnku ugotować wywar, wrzucając wszystkie składniki, oprócz zakwasu i pieprzu,tak by wszystko było zalane wodą. Gdy warzywa są już miękkie przecedzić całość. Dodać zakwas, również przecedzony, doprawić solą, cukrem i pieprzem, podgrzewać do momentu zagotowania i od razu wyłączyć, żeby barszczyk nie stracił intensywnego koloru i klarowności. Można podać z uszkami, pierogami, krokietami. Na Wigilię wywar ugotować bez mięsa, doprawiać podobnie.

autor: Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com


Zobacz również: Moda i Uroda. Odcinek 1

2/6
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami...
fot. IstockPhoto.com

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Składniki i wykonanie barszczu

Garść suszonych grzybów
włoszczyzna
szczypta soli
5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 kg surowych świeżych buraków
3-4 ząbki czosnku
majeranek
0,5 cytryny
koncentrat barszczu lub zakwas

Grzyby moczymy w wodzie, gotujemy i odsączamy. Wywar odstawiamy na później. Włoszczyznę zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy 30 minut. Przecedzamy. Buraki dzień wcześniej należy umyć, zawinąć każdy w folię aluminiową i przez godzinę piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Dzięki temu sok zostanie w burakach, a barszcz będzie miał ładniejszy kolor, pełniejszy smak i bogatszy aromat. Po ostudzeniu buraki obieramy i ucieramy na tarce na dużych oczkach. Utarte buraki zalewamy gorącym wywarem z warzyw i odstawiamy na 6 -8 godzin. Następie dodajemy przecedzony wywar grzybowy i kilka grzybów, a także czosnek i majeranek. Podgrzewamy i dodajemy koncentrat z barszczu (możemy dodać gotowy, kupiony w sklepie lub samodzielnie przyrządzony zakwas). Dodajemy też sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.



Zakwas z chlebem razowym - składniki

1,5 kg buraków 1 kromka chleba razowego na zakwasie 1 łyżeczka kminku 1 główka czosnku przegotowana woda sól

Buraki czyścimy, myjemy, kroimy układamy w glinianym naczyniu lub w szklanym słoju. Buraki zalewamy wodą, tak by je pokryła. Dodajemy ząbki czosnku pokrojone na pół, kminek i na górę kromkę chleba. Na litr wody dodajemy łyżeczkę soli. Naczynie na 7-10 dni odstawiamy w zaciemnione miejsce. Trzymamy w temperaturze pokojowej. Po upływie minimum 7 dni ściągamy pianę i chleb, całość przecedzamy i przelewamy do butelek.

Opcjonalnie można przygotować zakwas bez chleba,
Składniki :
1,5 kg buraków 1,5 l wody sól 1,5 łyżki 3 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy

Uszka faszerowane grzybami - składniki i wykonanie

10 dkg surowych grzybów 1 cebula łyżka masła 25 dkg mąki 2 jajka sól i pieprz

Grzyby namaczamy, gotujemy i cedzimy. Łączymy z tymi, które zostały z wywaru do barszczu. Wszystkie razem siekamy. Cebulę szklimy na maśle, łączymy z grzybami i doprawiamy. Z mąki, jajek i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy je i kroimy na kwadraty. Na środku układamy farsz i zlepiamy ciasto po przekątnej do środka formując uszka. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy od czasu wypłynięcia dwie minuty. Uszka można przyrządzić nawet kilka dni wcześniej i zamrozić.

Źródło: Dziennik Bałtycki

Zobacz również: Moda i Uroda. Odcinek 1

3/6
Przepis na barszcz wigilijny...
fot. IstockPhoto.com

Przepis na barszcz wigilijny

Składniki:
6-7 suszonych grzybów
8 buraków
4 l wody
2 cebule, przekrojone na pół
2 ząbki czosnku, grubo pokrojone
pieprz i sól do smaku
cukier do smaku
10 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
kwasek cytrynowy (lub sok z 1 cytryny) do smaku
5 łyżek oleju
pęczek zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:
Suszone grzyby należy moczyć 30 minut w zimnej wodzie. Buraki umyć i gotować około 30 minut - do momentu, aż będą miękkie. Gdy buraki już ostygną, trzeba je obrać, a następnie pokroić w paski i wrzucić do garnka z wodą. Dodać przekrojone na pół cebule, czosnek, odsączone grzybki i przyprawy, a także kwasek i olej. Na koniec doprawić do smaku. Pietruszka do dekoracji.

Domowy barszcz będzie Wam smakował znacznie lepiej niż taki z kartonu, kupiony w supermarkecie. Jednak dla tych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie w kuchni, zebraliśmy prostsze przepisy.

źródło: KCZ/Gazeta Wrocławska


Zobacz również: Moda i Uroda. Odcinek 1

4/6
Przepis na barszcz czerwony z żurawiną...
fot. IstockPhoto.com

Przepis na barszcz czerwony

Przepis na barszcz czerwony z żurawiną


Składniki:
5 buraków
3-4 grzybki suszone
kawałek selera
2 marchewki
1 cebula
3-4 duże ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
liść selera
10 ziaren pieprzu czarnego
łyżka suszonego majeranku
połówka jabłka
garstka suszonej żurawiny
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Obrać buraki, a następnie pokroić na małe cząstki, zalać 3 litrami wody. Dodać ząbki czosnku w całości, obraną i pokrojoną cebulę, a także obrane jabłko przekrojone na pół. Marchewkę obrać, pokroić na pół wzdłuż i również dorzucić. Podobnie pozostałe warzywa.

Dodać listki laurowe, ziele, pieprz, majeranek i żurawinę. Grzybki moczyć przez trzy godziny, a potem dodać je do wywaru.
Gotować wszystko na bardzo małym ogniu przez około godzinę. Pod koniec doprawić octem, solą, mielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie majerankiem.



Zobacz również: Moda i Uroda. Odcinek 1

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka

Krzysztof Kiljański Trio na koniec Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic

Krzysztof Kiljański Trio na koniec Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic

Lechia i Warta podzieliły się punktami. Dwie czerwone kartki w derbach

Lechia i Warta podzieliły się punktami. Dwie czerwone kartki w derbach

Zobacz również

Nad zalewem w Małomicach świętowali rycerze św. Floriana

Nad zalewem w Małomicach świętowali rycerze św. Floriana

Piotr Prorasiewicz przed derbami: Nie jesteśmy faworytami meczu ze Stalą

Piotr Prorasiewicz przed derbami: Nie jesteśmy faworytami meczu ze Stalą