Barszcz czerwony można zrobić na wiele sposobów. Z uszkami, warzywami, z sokiem buraczanym, na zakwasie. Święta coraz bliżej i warto już dzisiaj przygotować się do tego rodzinnego wydarzenia. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie 5 sprawdzonych przepisów na barszcz czerwony. Nie czekajcie na ostatnią chwilę i już dzisiaj sprawdźcie, co warto mieć w kuchni, aby przygotować ten idealny barszcz.
Zobacz również: Moda i Uroda. Odcinek 1
Barszcz ukraiński z zielonym pieprzem
Składniki:
- 1 litr wody
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- biała część pora
- 1/8 główki kapusty
- 3 ziemniaki
- 2 buraki
- butelka soku z czerwonych buraków
- 1 filiżanka ugotowanej białej fasoli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- do przyprawienia: majeranek, lubczyk, sól, sok z jednej cytryny, cukier trzcinowy nierafinowany oraz pieprz zielony w zalewie solankowej lub pieprz marynowany (1 łyżka)
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, pokroić na kawałki. W garnku na oleju przyrumienić posiekaną cebulę z czosnkiem, majerankiem, pieprzem, zielem angielskim oraz lubczykiem. Następnie zalać litrem podgrzanej wcześniej wody, wrzucić włoszczyznę i liście laurowe, a następnie gotować przez 10 minut.
Kapustę drobno posiekać i udusić w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Obrane buraki pokroić w kostkę, dorzucić do zupy, po 10 minutach dodać ziemniaki, gotować jeszcze przez 15 minut. Na koniec dorzucić kapustę, fasolkę, doprawić sokiem z czerwonych buraków oraz solą, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.
źródło: mat.prasowe
Zobacz również: Moda i Uroda. Odcinek 1